Günümüzde doğru olup olmadığını kesin olarak bilmediğimiz her türlü haber dakikalar içinde milyonlara ulaşabiliyor. Bu durumun nedeni ise elbette sosyal mecraların çok yaygın şekilde kullanılması. Ancak bir haberin sahte olup olmadığının bilinmeden bir anda milyonlara ulaşması çok kötü sonuçlara neden olabiliyor. Çünkü bu haberle her zaman iyi niyetli değil. Ancak bir kontrol mekanizması olmadığı için  bir haberin sahte olup olmadığının anlaşılması zaman alıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz hafta yaptığı basın açıklamasında bu konuya oldukça zaman ayırdı. Sahte haberlerle mücadele etmek için harekete geçeceklerini, internet üzerinden yayılan sahte haber ve propagandalara karşı yeni bir yasa çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Amerika başkanlık seçimlerinin ardından sosyal medya platformlarının dezenforme olduğu ve kötü amaçlar doğrultusunda kullanıldığıyla ilgili endişeler artmıştı. Macron yaptığı basın açıklamasında internetteki içeriklerin özellikle ülkeler için hassas kabul edilen dönemlerde farklı kurallara uymak zorunda olduğunu dile getirdi. Anonim şekilde sahte haber yapıp sosyal medya üzerinden yaymanın sadece birkaç bin avroya mal olduğunun altını çizdi.

Yasa Büyük Tartışmalara Yol Açabilir

Çıkarılması düşünülen yasanın reklamveren içerikleriyle ilgili çevrimiçi tüm platformlarda daha katı şeffaflık şartları getirmesi planlanıyor. Bu da reklamverenlerin kimliğinin kamuya duyurulmasının dayatılması anlamına geliyor. Ayrıca seçim dönemi gibi devletlerin köklü değişikliklere yaşaması muhtemel olan dönemlerde sponsor içerik için harcanacak para miktarının da bir üst sınır olmasını önereceklerini ifade etti.

Fransa’nın medya gözlemcisi olan CSA (Görsel İşitsel Yüksek Konseyi)’ ya yabancı devletler tarafından kontrol edilen veya yönlendirilen basın organlarının etkilerine karşı mücadele yetkisi verileceği de dile getirildi.

Macron, bu tarz haberlerden korunmak için hukuk mekanizmasını mutlaka güçlendireceklerini, sahte haberlerin yayılması durumunda konuyu yargıya taşıyacaklarını, ilgili haberin silinmesi, kullanıcıların üyeliğinin askıya alınması veya ilgili sitelere erişimin engellenmesi gibi yaptırımlar uygulayacaklarını da belirtti.

The Guardiana göre Fransa’nın bu yasayı çıkarmasıyla yetkililer hoşlarına gitmeyen içerikleri kaldırabilecek hatta bir web sitesini tamamen engelleyebilecek. Yasanın ülkede büyük tartışmalara yol açacağı öngörülüyor.

Facebook ülkelerin bu hassasiyetlerine karşı hemen bir adım attı. Şirket sahte haberlerin platformunda nasıl yayıldığını çözmeye çalışıyor. Sahte haberlerin yayılımını engellemek içinse çeşitli araçlar ve işlemler geliştiriyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close