Geçen hafta Mars’ın yörüngesine fırlatılan Falcon Heavy’nin lansmanı SpaceX için oldukça başarılı geçti. Ortadaki roketin otonom drone gemisi yanına düşüp parçalanmasının dışında pek bir sorun yaşanmadı. Peki, böyle bir başarıya imza atan SpaceX’i gelecekte neler bekliyor?

Öncelikle SpaceX’in gelecekte fırlatacağı roketlerin her birinde Falcon Heavy’nin olacağı kesin. Bunun yanında Elon Musk, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada Falcon Heavy ile birlikte Big Falcon Rocket’i de ilan etmişti. Şirket BFR’lar uçmaya hazır olana kadar iki araç arasında bir denge kurmaya çalışacak gibi görünüyor.

SpaceX’in CEO’su Elon Musk’a göre Falcon Heavy önümüzdeki üç ay ile altı ay içinde tekrar fırlatılamayacak. Falcon Heavy’nin tekrar fırlatılabilmesi iki şeye bağlı: Musk’ın roketin orta çekirdeğini en kısa sürede üretmesi ve müşterilerden önemli ölçüde bir talep oluşması.

Falcon Heavy’nin dış güç artırıcılarını üretmek görece kolay ancak merkez çekirdeği için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Roketin ana çekirdeğinin her uçuş öncesi mutlaka yenilenmesi gerekiyor.

Elon Musk, Falcon Heavy’nin tekrar fırlatılabilmesi için mutlaka merkez çekirdeğin yeniden ve en kısa sürede üretilmesi yenilenmesi gerektiğinin farkında.  Ancak aynı zamanda bir talep olması gerektiğini de biliyor. Şu an bu talep oranı tam olarak netleştirilemiyor. 2018 yılı içinde planlan iki büyük fırlatma bulunuyor. Bunların biri Suudi Arabistan’ın iletişim uydusu diğeri ise ABD ordusu için planlanan bir test. Musk bunların yanında yine de Falcon Heavy’nin birkaç kere fırlatılabileceğini öngörüyor.

Nedeni ise oldukça net. Falcon Heavy şimdiye kadar fırlatılan en güçlü ve büyük roketlerden biri. Ancak en önemli özelliği maalesef bu değil. Roket aynı zamanda yeni bir yük taşıma sınıfı ortaya çıkardı. Var olan herhangi bir roketten iki katı daha fazla yük taşıyabiliyor ve daha uzun mesafe gidebiliyor. Bu nedenle de Musk “Neden Falcon Heavy’yi durduralım ki? diye soruyor. Ancak neticede SpaceX özel bir şirket ve her şirket gibi bir gelir elde etmek için çalışıyor. Hatırlarsanız Elon Musk bir süre önce Türkiye’ye de bir seyahat düzenlemiş ve ülkemizin uydu fırlatma planlarıyla ilgili görüşmeler yapmıştı. Kısacası Elon Musk, Türkiye’yi de müşteriler arasına katmayı planlıyor.

SpaceX’in Gelecek Planları

Musk bunları söylerken şirketi de bir yandan merkez çekirdeğin talihsiz inişine neden olan sorunu çözmeye çalışıyor.  Tabii bu arada bir sonraki Falcon Heavy lansmanının de geçmişteki uçuştan sağ kurtulan önemli parçalardan hiçbiri kullanılamayacak. Uçuşta kullanılan Falcon 9 roketleri çoktan emekli edildi bile.  SpaceX yeni uçuşlar için tamamen yeni nesil Falcon 9’lara ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Musk’da lansman sonrasında yaptığı basın açıklamasında bunu doğrulamıştı.

Tüm bunların yanında SpaceX’in gelecekteki planlarına bakacak olursak, bir dizi iddialı hedefle karşı karşıya kalıyoruz. Öncelikle şirket yılda birden çok roket atmak istiyor hatta bu sayıyı olabildiğinde artırma taraftarı. Bunun yanında Ay ve Mars etrafında uçuşlara başlamak istiyor.

Bildiğiniz gibi Elon Musk’ın Mars’ta bir koloni kurma hedefi de var. Bunların dışında Musk’ın Dünya’nın yörüngesinde seyahat etme gibi bir fikri de bulunuyor. Tüm bunların çok zor ve zaman alacak işler olduğunu kabul etmek gerek.

Fakat Elon Musk 2002 yılında SpaceX’i kurduğunda da bugünkü başarılara ulaşmanın büyük bir hayal gibi göründüğü söylenebilir. Dolayısıyla SpaceX geride kalan 16 yılda çok büyük yol aldı ve bundan sonraki 16 yılda neler olabileceğini kestirmek güç.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close