Facebook şu an nerede olduğunuzu ve muhtemelen ne yaptığınızı biliyor. Ancak gelecekte siz henüz yola çıkmadan nereye gideceğinizi dahi bilecek.

Buzzfeed’in keşfine göre, Facebook geçtiğimiz günlerde “Offline Trajectories” başlıklı bir patent başvurusunda bulundu. Söz konusu patent, önceden kaydedilmiş konumunuzu kullanarak bir sonraki adımınızı tahmin etmeyi içeriyor.

Bunu biraz açalım. Örneğin spor salonundan sonra genellikle gittiğiniz bir kafe var. Teknoloji önce mevcut konumunuzu belirliyor ve eğer spor salonundaysanız daha sonra o kafeye gitme olasılığını hesaplıyor. İşten/okuldan çıktıktan sonra defalarca aynı rotayı kullandığınız için Facebook adımlarınızı artık ezbere biliyor.

Facebook bunun için benzer profile sahip diğer kullanıcıların konum verilerinden de faydalanıyor. “Çevrimiçi Sosyal Ağlarda Kablosuz Sinyallerin Kullanıldığı Yer Tahmini” başlıklı bir başka patent başvurusu, WiFi, Bluetooth, hücresel ve yakın alan iletişimi (NFC) sinyallerini kullanma üzerine kurulu.

Aynı yaştaki insanlar, şehirde belli yerleri ziyaret ettiklerinde, teknoloji bu davranış modeline dayalı bir tahmin yapabiliyor. Örneğin, benzer profile sahip olan kullanıcılar genellikle sinemadan sonra salonun yanındaki Starbucks’a gidiyorlarsa, Facebook film izledikten sonra o Starbucks’a gideceğinizi tahmin ediyor.

Peki tüm bunlar ne işe yarıyor. Teknolojinin kullanıcının faydasına olmadığı kesin. Ancak Facebook için epey faydalı.

Bu patentler, teknoloji devlerinin sizin hakkınızda daha fazla bilgi toplaması anlamına geliyor. Nerede olursanız olun, tıklama/satın alma olasılığınız olan reklamları göstermek için daha fazla fırsat demek.

Örneğin spor salonlarına ve sağlıklı restoranlara gitme eğiliminde olduğunuzu görürlerse, size rahatlıkla sağlık ve sporla ilgili reklamlar gösterebilirler.

Ayrıca kendi platformlarını, işletmelere bu hedefli reklamların işe yaradığını göstermek için de kullanabilir ve bu nedenle platformda daha fazla reklam vermeye teşvik eder.

Tüm patentlerde olduğu gibi, Facebook’un bu teknolojileri gerçekte uygulayacağına dair bir garanti yok. Ama hangi şirket böyle bir fırsatı kullanmak istemez ki?

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close