Özellikle veri skandalından sonra gelirlerinde büyük gerilemeler yaşayan Facebook, rüzgarı tersine çevirecek yeni iş modelleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. İlk adım olarak WhatsApp’a sarılan teknoloji devi, mesajlaşma servisi üzerinden nasıl para kazanacağını bulmuşa benziyor.

İşletmelere özel bir dizi yeni özellik duyuran WhatsApp, kişi ve işletmelerin birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olacak yeni araçlar üzerinde duruyor. WhatsApp’ın duyurduğu üç yeni özellik şu şekilde:

  • Kullanışlı bilgiler isteyin: Bir e-postanın iletildi bilgisine veya bir biniş kartına ihtiyacınız olduğunda, WhatsApp’tan size bilgi gönderilmesi için işletmelerin web sitesilerini ya da uygulamalarını onlara cep telefonu numaranızı verebilirsiniz.
  • Bir sohbet başlatın: Bir web sitesinde veya Facebook reklamında bir işletmeye hızlıca mesaj göndermek için “tıkla sohbet et” tuşu görebilirsiniz.
  • Destek alın: Bazı işletmeler, ürünleriyle ilgili soruları cevaplamak veya bir sorunu çözmenize yardımcı olmak için WhatsApp’ta gerçek zamanlı destek sağlayabilir.

Aynı zamanda Facebook artık WhatsApp’a bağlantı veren işletmeler için reklam göstermeye de başlıyor. Bu model, işletmelerin hedef kitlelerini WhatsApp sohbetine yönlendiren reklamlar yayınlamasını sağlıyor. İşletmeler müşteri taleplerine 24 saat içinde ücretsiz cevap verebilirken, 24 saat sonra herhangi bir yanıt için Facebook işletmelerden ödeme alıyor. Yani Facebook’un WhatsApp’tan para kazanacağı asıl model bu.

WhatsApp İşletme platformu geçtiğimiz eylül ayında hizmete girmişti. Ancak şimdiye kadar kaç kişinin kullandığı henüz açıklanmadı. Öte yandan yeni özelliklerin Uber, Wish ve Singapore Airlines’ın da dahil olduğu 90 işletmeyle test edildiği belirtildi.

Facebook’un son yıllarda büyük kullanıcı kaybına uğradığı aşikar. Ancak elinde Instagram ve WhatsApp gibi hem kullanıcı hem gelir anlamında avantaj sağlayacağı servisleri mevcut. Bir süredir Instagram’da Hikayeler üzerinden gösterdiği reklamlarla bunu başarıyla uygulayan teknoloji devi bakalım WhatsApp’tan da aynı randımanı alabilecek mi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close