Facebook geçtiğimiz hafta ilk donanım cihazı olan Portal isimli ev asistanını tanıttı. Ve şirket çoğu insanın aklında olanı doğrulayarak, Portal yoluyla kullanıcıları dinleyip ilgili reklamlar gösterebileceğini itiraf etti.

Portal (ve onunla birlikte tanıtılan büyük ekranlı versiyonu Portal Plus) “görüntülü sohbet ekranı” şeklinde lanse edildi. Cihazla Facebook veya Facebook Messenger’ı olan herhangi birini arayabildiğiniz gibi, Spotify ve Pandora üzerinden müzik dinleyebiliyor ve Facebook Watch’tan video izleyebiliyorsunuz. Ayrıca cihazı Facebook’un kendi sesli asistanıyla da kullanabiliyorsunuz.

Kısacası mikrofonu ve kamerası olan, sizi 7/24 dinleyip izleyebilecek bir cihazdan bahsediyoruz. Facebook bu donanımları istediğiniz zaman tamamen devre dışı bırakabileceğinizi ve ses ve görüntü kaydı almadığını söylüyor. Daha doğrusu öyle söylemişti.

Ancak yanlış anlaşılmak istemeyen (veya ileride başına geleceklerden sorumlu tutulmak istemeyen) Facebook söylemini değiştirmeye karar verdi. Recode’a ulaşan bir Facebook sözcüsü Portal’ın reklam göstermediğini ancak yaptığınız görüşmelerden ve kullandığınız uygulamalardan topladığı verilerle diğer Facebook bağlantılı servislerde reklam gösterebileceğini belirtti.

Facebook sözcüsünün Recode’a verdiği demeç tam olarak şu şekilde:

“Portal sesli çağrı özelliği için Messenger altyapısını kullanıyor. Dolayısıyla Portal’da görüntülü görüşme yaptığınızda diğer Messenger özellikli cihazlarda topladığımız aynı türden bilgileri (örneğin, aramaların uzunluğu, arama sıklığı gibi) topluyoruz. Bu bilgileri, platformlarımızda gösterdiğimiz reklamlarda kullanabiliriz.”

Recode’un da dediği gibi Facebook’un reklam modelini düşününce bu şaşırtıcı veya yeni bir şey değil. Asıl ilginç olan, Facebook’un bu verileri hedeflemeli reklam için kullanıp kullanmayacağı konusunda yaşadığı kararsızlık/tutarsızlık.

Zira söz konusu haberden hemen sonra Portal’ın başındaki isimlerden Rafa Camargo, Recode’a ulaşarak meslektaşının sözlerinin yanlış anlaşılmış olabileceğini söyledi: “Sanırım meslektaşımın söylemek istediği şey bu verilerin potansiyel olarak kullanabilecek olmasıydı ancak biz bu verileri kullanmayı düşünmüyoruz.”

Gördüğünüz gibi Facebook’ta kafalar karışık. Kullanıcılardan hangi verileri ne amaçla topladığını, bunları nasıl kullanacağını söylemekte çekimser davranan şirket, Portal’da da aynı tutumunu sürdürüyor. Yani eskiden beri en çok eleştirilen tutumuyla yeni bir ürün piyasaya sürüyor. Hal böyle olunca bu ürünün başarılı olup olmayacağı konusu da çok sürprize açık değil gibi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close