Kişisel ya da kurumsal fark etmeksizin, iyi hazırlanılmış bir sunumla projenizin izleyicilerinizi etkilemesini sağlayabilirsiniz. Etkileyici bir sunum hazırlamak içinse uygulamanız gereken önemli yöntemler bulunuyor.

Temelden Başlayalım: İyi Hazırlanmış Bir Sunum Dokümanı

İzleyicilerinizi etkilemek için ilk olarak sunum dokümanınızın etkileyici ve özenli şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edin. Aşağıdaki listeyi kontrol ederek, hazırladığınız dokümanın izleyici karşısına çıkmaya hazır olup olmadığından emin olabilirsiniz:

  • Tüm slaytlarda aynı yazı karakterini kullanın.
  • Fon ve yazı renklerinin birbiri ile uyumlu olduğundan emin olun. Örneğin hem yazı hem zemin renginizin parlak ve göz alıcı renklerde seçilmiş olması, izleyicilerin sunumunuza odaklanmasını zorlaştıracağı gibi gözlerini de rahatsız eder. Koyu renk bir zemin üzerine; pastel tonlarda, açık renk yazı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
  • Çok fazla efekt kullanmaktan kaçının.
  • Her slaytta maksimum 6 satır ve her satırda maksimum 6 kelime olmasına özen gösterin.
  • Grafik ve resim yoğunluğunu iyi ayarlayın. Resim ve grafiklerinizi 5 slaytta bir olacak şekilde dağıtabilirsiniz.
  • Sunumunuzun çok uzun olmamasına dikkat edin. Anlatacağınız konuyla ilgili net bir çerçeve belirleyin ve sunumunuzda sadece en önemli noktalara yer verin.
  • Sunumunuzun yüksek çözünürlükte ve her bilgisayarda çalışabilir olduğundan emin olun.

Artık İzleyicilerle Buluşmaya Hazırız: Sunum Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tutkunuzu Gösterin ve İzleyicilerinizle Bağlantı Kurun

İzleyicilerinizi etkileyebilmek için sunduğunuz projeye öncelikle sizin inanmanız gerekir. Projenize olan inancınız ne denli fazla olursa, bu işe olan tutkunuzu izleyicilerinize o oranda geçirebilirsiniz.

Sizin için neyin önemli olduğu ve neden önemli olduğu konusunda izleyicinize karşı dürüst olun. Hevesli ve samimi olmanın, kitlenizle bağlantı kurmanın ilk adımı olduğunu unutmayın.

İzleyicinizin İhtiyaçlarına Cevap Verin

Sunumunuzu hedef kitlenizin bu sunumdan ne çıkaracağına odaklanarak oluşturun. İzleyicileriniz sunacağınız konu ile ilgili ne bilmek istiyor veya ne bilmeye ihtiyaçları var? Bu sorunun cevabını bulmak; sunum esnasında, konunun dağılmasının önüne geçerek anlatmanız gereken esas noktalara odaklanmanıza yardımcı olur.

Aynı zamanda izleyicilerinizin tepkisini dikkate alarak vermek istediğiniz mesajın onlara geçip geçmediğini kontrol etmeyi unutmayın.

Temel Mesajınıza Odaklanın

Sunumunuzu planlarken şu soruyu aklınızda tutun: “Hedef kitlemin alması gereken anahtar mesaj nedir?”

Bu anahtar mesajı kısa ve net bir şekilde vermeye çalışın. Bunun için sunum esnasında yapacağınız konuşmayı önceden bir kâğıda yazabilir ve vermeyi planladığınız temel mesaja katkıda bulunmayan söylemleri konuşmanızdan çıkarabilirsiniz.

Gülümsemeyi ve İzleyicilerinizle Göz Teması Kurmayı Unutmayın

Gülümsemek ve göz teması kurmak izleyicilerinizin size ve anlattıklarınıza odaklanmasını kolaylaştırır. Göz teması kurmak; tanımadığınız onlarca insanla değil, sizinle ve projenizle ilgilenen bireylerle konuştuğunuz hissiyatını artıracağından, gerginliğinizin azalmasına da yardımcı olur. Bu nedenle sunum sırasında, bulunduğunuz ortamdaki tüm ışıkların, yalnızca slayt görünecek şekilde, kapalı olmadığına emin olun. Bağ kurabilmeleri için, izleyicilerinizin sizi de görmeleri gerekir.

Ses Tonunuzu Etkili Kullanın

Sunumunuzun, slaytlarda yazan kelimelerden çok daha fazlası olduğunu unutmayın. Gerekli yerlerde konuşma hızınızı değiştirerek, vurgu ve tonlamalara dikkat ederek izleyicilerinizin enerjisini yükseltebilir ve dikkatlerini konuşmanız boyunca üzerinizde tutabilirsiniz.

Sunum öncesinde prova yapmak, projenizi öncelikle yakın arkadaşlarınıza ya da aile bireylerinize sunmak bu konudaki yetkinliğinizi artırır.

Beden Dilini Unutmayın

İletişimin dörtte üçünden fazlasının sözsüz olduğu tahmin ediliyor. Bu da beden dilinizin, ses tonunuz kadar önemli olduğu anlamına geliyor. Vücut hareketlerinizin çok abartılı olmamakla birlikte kendinden emin ve doğal olmasına özen gösterin.

Anlatımınız esnasında kollarınızı çaprazlamak, ellerinizi arkanızda kenetlemek veya cebinizde tutmak, sahnede sürekli olarak ileri geri yürümek gibi hareketlerdense özellikle kaçının.

Nefesinize Konsantre Olun, Rahatlayın ve Keyfini Çıkarın

Topluluk önünde konuşma fikrine alışmak ilk başta zor gelebilir. Önemli bir sunum öncesinde gergin ve stresli olmanın son derece normal olduğunu unutmayın. Böyle anlarda nefesinize konsantre olmak, hatta internette de bulabileceğiniz bazı basit nefes egzersizlerini yapmak rahatlamanıza yardımcı olur.

Projenizi hayata geçirmek için en önemli adımlardan birini tamamlamak üzere olduğunuzu, bundan sonra daha büyük başarıların sizi beklediğini düşünün ve hem edindiğiniz deneyimin hem de atmosferin keyfini çıkarın.

 

 

Kaynak: https://www.skillsyouneed.com/present/presentation-tips.html

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close