Elon Musk bu kez verdiği sözü tuttu ve SpaceX’in Falcon Heavy roketini fırlatmayı başardı. Kargo olarak Musk’ın Tesla Roadster’ını taşıyan roket, şimdiye kadar üretilmiş en güçlü roket olma özelliğiyle insanlığı Mars’a taşıma misyonunu sürdürmeye çalışacak.

SpaceX, Falcon Heavy’yi Türkiye saatiyle 23.45’te başarıyla fırlattı. Yerden başarıyla havalanan ve atmosfer dışına çıkmayı başaran roket, 3 iticiden ayrıldıktan sonra üçüncü ateşlemeyi de başarıyla gerçekleştirdi ve Mars yörüngesine doğru yol almaya başladı.

NASA’nın Florida’daki Cape Canaveral Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan roketin kalkışından yaklaşık 2,5 dakika sonra roketin iki dış kuvvetlendiricisi ayrıldı ve planlandığı gibi Dünya’ya tekrar iniş yaptı. Kalkıştan yaklaşık 3 dakika sonra merkez itici olan üçüncü roket Falcon Heavy’nin Tesla Roadster’ını taşıyan kısmından koptu. Ardından da SpaceX’in denizin ortasında konumlandırdığı platforma iniş yapmaya çalıştı. Tüm bu süreç elbette canlı olarak gösteriliyordu. Ancak roketin iniş platformuna oturmadan birkaç saniye önce canlı yayın kesildi. Ardından bu kesintinin bir olumsuzluğa işaret ettiği açıklandı. Zira son itici roket iniş yapması gereken yerden birkaç metre uzakta ve saatte yaklaşık 482 metre hızla suya çarptığı açıklandı. SpaceX Ceo’su Elon Musk da roketin iki motorunun arızalandığını bu nedenle de roketin platforma çarpıp etrafa şarapnel parçaları saçtığını söyleyerek bu durumu doğruladı.

Fırlatma ne kadar başarılı olsa da Tesla Roadster, Mars yörüngesinde pek fazla vakit geçirmeyecek gibi görünüyor. Elon Musk dün attığı tweet’te roketin rotasının hedeflenenden biraz farklı işleyeceğini belirtti. Elon Musk’ın Tesla Roadster’ının başlangıçta Mars’ın yörüngesine girip orada kalması planlanmıştı. Ancak arabayı taşıyan roketin yeni rotası yörüngeyi aşarak Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağına doğru gidiyor. Dolayısıyla büyük bir olasılıkla Tesla Roadster’ın son durağı Mars’ın çok uzağında asteroit kuşağında bir yerler olacak.

SpaceX, Tesla Roadster’ı Mars yörüngesine göndermek gibi ilginç bir hamle yapmış olsa da bu hamlenin faydalı bir nedeni bulunmuyordu. Yani temel amaç PR çalışmalarını desteklemekti ve bu başarıya ulaşıldı. Mars’ı Dünya’dan gelebilecek mikroplarla kirletmemek adına Tesla’nın Mars yüzeyine inmemesine karar verilmişti.

SpaceX bu başarının ardından uzaya büyük yükleri taşıyabileceğini göstermiş oldu. Hedef uzun vadede Mars’a insan taşıyan kapsülleri fırlatmak olsa da kısa vadede ticari uçuşlar da hedefleniyor. SpaceX’in müşterileri arasında NASA ve Amerikan Hava Kuvvetleri bulunuyor. Onların neler fırlatacağını henüz bilemiyoruz ancak Falcon Heavy, içerisi yakıt ve yolcularla dolu bir Boeing 747’nin ağırlığına eşdeğer seviyede ağırlık taşıyabileceğinden esas amaç büyük kargolar olacaktır.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close