Dünya’nın en fütürist şirketlerinden biri olan Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz yıl elektrikli kamyon, Model Y adında bir pick-up ve iki saniyede 0-100 km/s hızlanan bir roadster çıkaracaklarına dair büyük sözler vermişti. Ancak Model 3’ün üretiminde yaşanan çeşitli teknik aksaklıklar bu sözlere olan güveni oldukça azaltmış durumda. Elon Musk bu gidişe bir dur demek için geçtiğimiz hafta bir açıklama yaparak Tesla hedefine ulaşana kadar maaş, ikramiye ve tazminat almayacağını açıkladı!

Tesla tarfından yapılan açıklamaya göre Musk, şirket ve hissedarlar hedeflenen rakamlara ulaştığında maaş alabilecek. Açıklamaya göre Musk’a yapılacak ödeme, Tesla’nın piyasa değerine ve operasyonlardaki başarısına bağlı olacak. Şirketin piyasa değeri şu an 59,1 milyar dolar. Hedeflenen rakam ise 650 milyar dolar. Tesla’nın ilk amacı şirketin değerini en kısa zamanda 100 milyar dolara çıkarmak. İkinci aşamadaki hedef ise bu değeri 150 milyar dolar yapmak.

Eğer şirketin değeri 100 milyar doların üzerine çıkar, 20 milyar dolarlık gelir veya 1,5 milyar dolarlık kar elde ederse Musk hisselerin yüzde 1’ine sahip olacak. Ki bu da yaklaşık olarak 1 milyar dolar.

Tesla ikinci aşamada değerini 150 milyar dolara çıkarırsa Musk bu sefer yüzde 1’lik bir hisse daha alacak. Fakat bu kez hissenin değeri 1 milyar dolardan biraz daha fazla: 1,5 milyar dolar! Tesla bu planı hedefi olan 650 milyar dolara ulaşana kadar sürdürecek. Eğer her şey yolunda gider ve Tesla bu hedefine ulaşırsa Elon Musk 6,5 milyar dolar alacak.

Ancak Musk’ın tüm bu rakamlara ulaşabilmesi için Tesla’nın hedeflerini gerçekleştirmesi ve şirketi dünyanın en değerli şirketlerinden biri yapması gerekiyor. Anlaşmaya göre Musk hisse senetlerini kazansa da anlaşma şartları gereği 5 yıl elinde tutmak zorunda.

Elon Musk Tesla’nın CEO’su olsa da son zamanlarda Musk’ın Tesla’dan ayrılmasını isteyen yatırımcılar da olmuştu. Ancak Musk yaptığı bu açıklama ile daha uzun yıllar Tesla’nın başında olacağının sinyallerini veriyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close