Bir ekipte kişilerin birbirinden farklı görüşleri olması normal bir durumdur. Özellikle girişimin geleceğine dair fikirler söz konusu olduğunda ekip içinden farklı sesler çıkması çok değerlidir. Ancak yeri geldiğinde tek bir kişinin görüşleri, tüm ekibin imajını da kötü etkileyebilir. Bu durumda yapılacak en iyi hamle yolları ayırmak olabilir.

Bu durumun en canlı örneğini Google’ın ‘cinsiyet eşitliği’ olayında görüyoruz. Birkaç gün önce patlak veren olay, bir çalışanın isimsiz olarak yazdığı manifestonun basına yansımasıyla gündem haline geldi. ABD’de birçok sektörde kadın – erkek arasındaki ücret eşitsizliği ve üst düzey pozisyonlarda görev alan kadın  sayısının azlığı tartışılırken gözler özellikle yazılım ve donanım odaklı teknoloji sektörüne dönüyor. Zira bu sektördeki meslekler genellikle ‘kadınlara uygun olmayan’ meslekler olarak görülmekte. Yakın zamanda Uber’i zor duruma düşüren ve bir yönetim kurulu üyesinin de istifasına sebep olan ‘Bro kültürü’ söylentileri de girişimlere olan şüpheci bakışları artıran etkenlerden.

Değişimi gerçekten önemseyen, problemi kabul eden şirketlerin birçoğu içerisinde farklı konularda eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için ‘Çeşitlilik Yöneticileri’ görevlendirdi. Bu şirketlerden biri de Google. Şirket içerisinde farklılıkları korumak üzere görevlendirilen bir başkan yardımcısı bulunan Google, bu meseleyle mücadele yolunda aynı fikirleri paylaşmayan çalışanlarıyla yollarını ayırmak zorunda kalıyor.

Google şirket içi çeşitlilik konusunda raporlar yayımlıyor

Teknoloji sektöründeki erkek egemen düzeni savunan ve kadınların biyolojik farklılıkları sebebiyle yazılım gibi alanlarda çalışamayacağını savunan manifestonun internette yayılması sonrası Google, en üst kademeden bir yanıt vermeyi tercih etti. İlk günlerde bu manifesto ‘isimsiz’ olarak servis edilse de Google derhal çalışanı tespit ettiğini ve ismini de açıklayarak işten çıkarıldığı duyurdu. Google CEO’su Sundar Pichai de tüm çalışanlara gönderdiği bir memo ile yazılım mühendisi James Damore’un şirketin çalışma kurallarını ihlal ettiğini söyleyerek ‘ekip arkadaşlarımızdan bir kısmının biyolojik olarak dezavantajlı olduğunu söylemek saldırgan bir tutumdur’ dedi.

Pichai, Damore’un kovulduğunu bizzat açıklamadı fakat Google sözcüleri bu aksiyonu resmi olarak doğruladı. Nitekim olayın ardından James Damore da kendi kişisel görüşlerini açıklamanın suç olmadığını dile getirdi ve Google’ın kendisini küçük düşürecek şekilde davrandığını iddia ederek bir dava açtı.

Olay hakkındaki tartışmalar halen sürüyor. Zira Damore’yi destekleyen görüşler de Google’ın ifade özgürlüğüne aykırı bir tutum sergilediğini dile getiriyor. Bu konudaki tartışmalar ne kadar sürer, Damore mahkemede Google’a karşı bir zafer kazanır mı bilemiyoruz. Fakat Google, şirketin tutumunu net bir biçimde ortaya koydu ve bu görüşlerin şirketin imajına sıçramasına izin vermedi.

Not: Kapak fotoğrafı 15 yaşındaki Sarah Harrison’ın Doodle 4 Google yarışmasını kazanan çalışmasıdır.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close