Dünyanın en büyük açık deniz rüzgar santrali faaliyete geçti. 659 megawatt gücündeki santral 590 bin eve enerji verecek kapasiteye sahip.

Walney Extension isimli rüzgar santrali projesinin çalışmalarına 2015 yılında başlanmıştı. İngiltere’nin kuzey batısındaki Cumbria kıyısına konuşlandırılan santal, geçtiğimiz günlerde elektrik üretmeye başladı. 87 adet rüzgar türbininden oluşan santral 20.000 futbol sahasını kapsayacak büyüklükte.

Rüzgar santralini geliştiren Danimarka merkezli şirket Orsted’in İngiltere genel müdürü Matthew Wright, “İngiltere, açık deniz rüzgar santrallerinde küresel lider ve Walney Extension ile bu perçinlemiş oldu” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Proje tam zamanında ve mevcut bütçenin dışına çıkmadan tamamlandı. Bu proje aynı zamanda Orsted’in tamamen yeşil enerjiye dayalı bir dünya vizyonuna yönelik önemli bir gösterge oldu.”

Walney Extension şu anda dünyanın en büyük açık deniz rüzgar santrali olsa da bu unvanını uzun süre taşıyamayacak. Zira yolda ScottishPower’ın East Anglia One ve yine Orsted’in Hornsea projeleri var.

Sırasıyla 714 megawatt ve 1.200 megawatt kapasiteye sahip olan East Anglia One ve Hornsea Project One santrallerinin 2020’de faaliyete geçmesi planlanıyor.

1.400 megavatlık Hornsea Project Two santralinin ise 2022’de faaliyete geçmesi planlanıyor. Santralin 1,8 milyon eve enerji vereceği tahmin ediliyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close