Son kullanıcılara yönelik drone piyasası son zamanlarda oldukça hareketli. En güçlü rakip olarak görülen GoPro’nun pazardan çekilmesiyle birlikte DJI lider konumunu daha da güçlendirdi. Ancak Çinli şirketin durmaya niyeti yok. Yeni modellerle ürün gamını güçlendirmeye devam eden DJI pazarı tümüyle ele geçirmek istiyor.

Drone liderinin piyasaya sürdüğü 1000 doların altındaki Mavic Air, bu amaca hizmet eden en yeni model. Geçtiğimiz yıl çıkardığı Spark modeli ile 1000 dolar altında ürün satışına başlayan DJI, bu modeli 500 dolar satış fiyataıyla piyasaya çıkmış ardından 400 dolara indirilmişti. Spark’tan sonraki ürün ise yaklaşık 1000 dolar fiyat etiketine sahip Mavic Pro’ydu. Ancak DJI şimdi ikisinin ortasında olan 800 dolarlık Mavic Air’ı satışa sunuyor.

DJI, 500 doların altındaki ürünlerde çok fazla söz sahibi olamamıştı. Daha profesyonel kullanıcıları hedefleyen şirket, burada başarıya ulaşmıştı. Ancak yeni ürünlerle birlikte hem kullanım kolaylığı hem de fiyat olarak DJI’ın kullanıcı kitlesini genişletme hedefinde olduğunu görüyoruz. Özellikle Spark modelinin fiyatının da ucuzlamasıyla giriş seviyesi de daha ulaşılabilir hale geldi.

Şirketin şu an piyasada 4 drone modeli bulunuyor. Yeni model ile birlikte her drone modeli arasında da 300 dolarlık bir fiyat farkı oluşuyor.

Drone dünyasında şu an DJI serisi dışında pek alternatif bulunmuyor. Parrot gibi diğer şirketler daha ucuz drone üretmek için DJI ile rekabet etmeye çalıştı ancak çok başarılı olduklarını söyleyemeyiz. Türkiye’den çıkan Ape Drone gibi girişimler de henüz yolun başında ve neler yapabileceklerini zaman gösterecek. Dolayısıyla yeni rakipler çıkana dek DJI piyasadaki üstünlüğünün keyfini sürmeye devam edebilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close