Arabalar neredeyse bir asır önce icat edildi. Ancak buna karşın arabanın kimliği niteliğinde olan araba plakaları pek fazla değişime uğramadı. Fakat son yıllarda her şey gibi plakalarında “dijitalleşmesi” durumu konuşulmaya başladı. Şimdi bu yeni dijital plakalar ilk kez Dubaili sürücülerin kullanımına sunuluyor.

Dubai, son yıllarda dijital olan her şeye büyük yatırım yapıyor. Elektrikli hava taksileri, hibrit araçlar derken ülke şimdi de dijital plakaları test etmeye hazırlanıyor.

BBC‘ye göre Dubai önümüzdeki aylarda bazı araçlarda dijital “akıllı plakaları” test etmeye başlayacak. Dubai’nin dijital plakayı denemesinin en büyük nedeni bu cihazların bir kaza durumunda ya da aracın çalınması durumunda daha hızlı müdahaleye izin vermesi. Bunun yanında dijital plaka sayesinde kayıt yenileme, gişe ve otopark ücret ve cezaları araç sahibinden anına kesilebiliyor.

Ancak plakalara GPS takıldığı için gizlilik konusunda büyük tartışmalar ortaya çıkıyor. Lisans numaraları aracı süren kişi veya taşıma şirketi tarafından uzaktan değiştirilebiliyor. Bu da her zaman potansiyel bir saldırıya uğrama ihtimalini hazırda tutuyor. Araştırmacılara göre Dubai’nin çöl iklimi, sıcağı ve kumun teknolojiye meydan okuyabilir.

Dijital plaka elbette ilk defa gündeme gelmiyor. ABD’nin Kaliforniya eyaleti, 2013 yılında dijital plakaları test etmek için bir izin tasarısı geçirdi. 2018 yılının başlarında da bu teknolojiyi kullanmaya başladı. Plaka okuyucular ve takip cihazları kolluk kuvvetleri için yeni bir şey değil. Akıllı plakalar bu nedenle pek çok konuda kolluk kuvvetlerine yardımcı olabilir ve güvenliğini sağlanmasını bir üst seviyeye çıkarabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close