Çin, son yıllarda teknoloji adaptasyonu konusunda oldukça önde gelen ülkelerden biri. Uygulamalar bazen tartışmaya konu olsa da 1 milyarı aşkın nüfusla başa çıkabilmek için birçok farklı teknolojik çözümü devreye almaktan çekinmiyorlar. Daha önce sokakları binlerce kamerayla donatan ülke şimdi de polislerini son teknoloji yüz tanıma özellikli gözlüklerle donatıyor.

Yerel basında çıkan bir habere göre Çin polisi gözetim için dahili yüz tanıma özelliği olan güneş gözlükleri kullanacak. Şu an gelişmekte olan megakentlerin tren istasyonlarında test edilmekte olan gözlükler, yaklaşmakta olan Çin Yeni Yılı sırasında insanları taramak için kullanılacak.

Çin Yeni Yılı, son derece yoğun bir tatil dönemi ve dünyadaki en büyük insan göçü olarak nitelendiriliyor. Çin polisi şu an hali hazırda bu gözlükleri kullanarak büyük olaylarda aranacak 7 şüpheliyi ve sahte kimlik taşıyan 26 kişiyi yakaladığını belirtiyor.

Bu güneş gözlükleri Çin’deki gelişkin teknolojinin gözetim alanına yansıyan en yeni şekli olarak kabul edilebilir. Son yıllarda ülke izleme teknolojilerine büyük bir yatırım yaptı. Vatandaşlarını tanımlamak için yapay zeka geliştirdi ve şehirlere kamera sistemi kurdu. Bu konudaki tahminlerden biri ve belki de en kuvvetlisi 2020 yılına geldiğimizde Çin’de 600 binden fazla CCTV kamerası olacak.

The Wall Street Journal’ın raporuna göre Zhengzhou’da test edilen akıllı güneş gözlükleri Beijing merkezli LLVision Technology Co tarafından üretildi. Şirketin genel sekreteri Wu Fei, LLVision’un teknolojiyi geliştirmek için yerel polis ile birlikte çalıştığını açıkladı.

CCTV kameralarındaki yüz tanıma yazılımını güneş gözlüğü ile kıyaslayan Wu, kamera üzerinde resimlerin bulanık ve gerçek zamanlı olmadığını bu nedenle de çalışmanın zor olduğunu belirtiyor.  Elbette bu noktada haklılık payı var. Çünkü giyilebilir bir yapay zeka ile anında ve doğru bir geri bildirim alma oranı çok daha yüksektir.

Yüz Tanıma Özelliğine Sahip Güneş Gözlüğünün Özellikleri

Giyilebilir akıllı güneş gözlüğü bir mobil üniteye bağlı ve bu ünite tarafaından kontrol ediliyor. Satış fiyatı şu an 3.999 Yuan veya 636 dolar. Elbette bu fiyata yüz tanıma destek ücretleri dahil değil. LLVision, güneş gözlüklerinin 100 milisaniyede 10.000 şüphelinin bulunduğu veritabanından  şüpheliyi tanıyabildiğini söylüyor. Ancak gerçek zamanlı kullanımdaki doğruluk oranlarının çevredeki yoğunluğa bağlı olarak değişiklik gösterebileceğine de dikkat çekiyor.

Ancak cihazla ilgili büyük endişeler yok değil. Öncelikle bu tarz bir cihazın bireysel gizliliğe ne ölçüde ters düştüğünün belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca bu teknolojinin hükumetlere önemli bir güç sunduğunu da söylemek gerek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close