Devlet yazışmalarını sızıntılardan korumak isteyen Çin kuantum teknolojisini kullanan bir mesajlaşma uygulaması geliştirdi. Yeni uygulama mesajların ışık partikülleri üzerinde gönderilmesini sağlarken araya başka bir alıcı girmesi durumunda tüm mesajı bozuyor.

Son dönemde devletlerin veri güvenliği konusunda pek de iyi günler geçirmediği aşikar. NSA’ın Snowden olayı ve Wikileaks gibi toplu sızıntıların birçok küçük sızıntı da özellikle telefon görüşmeleri ve mesajlaşma uygulamaların güvenilirliğini tartışmalı hale getirdi.

Bu sebeple ABD hükümeti yakın zamanda kriptolu mesajlaşma uygulamanın kullanımını serbest kılan bir düzenleme yayımlamıştı. Fakat Çin bu konuda daha güvenli bir çözüm geliştirmeyi tercih etmiş. Kuantum iletişim ağları üzerine önemli yatırımları bulunan ve kısa bir süre önce bu ağlardan faydalanan bir uydu sistemi de geliştiren Çin, şimdi de devlet mesajlaşmaları için özel bir kuantum mesajlaşma sistemi kurduğunu duyurdu.

2000 km uzunluğa sahip olan yeni iletişim hattı, Şangay ve Pekin şehirleri arasında mesaj taşımak üzere dizayn edilmiş. Sistemin merkezi ise bu iki şehrin arasında olan Jinan şehrine konumlandırılmış. Dolayısıyla projenin sorumluluğu The Jinan Institute of Quantum Technology tarafından üstleniliyor. Enstitü bu sistemi haziran ayı içerisinde test ettiklerini ve ağustos ayı içinde de kullanıma açılacağını belirtiyor. Sistemin maliyeti 15 milyon dolar olarak açıklandı.

Kuantum ağlarını teorik olarak ‘hacklenemez’ kılan yönü mesajın ışık partikülleri üzerinde taşınıyor olması. Bu teknolojinin yapısı gereği mesaj yalnızca gönderici ve alıcı arasında bütünlüğünü koruyabiliyor. Mesaja başka bir noktadan erişilmek istediğinde mesaj bozuluyor ve bu sayede tümüyle imha edilmiş oluyor. Elbette zamanla kuantum mesajlaşma teknolojisinin de açıkları ortaya çıkabilir ancak şuan için hacklenmesi mümkün görülmüyor.

Kuantum kriptolama konseptinin doğuşu 1920’lere kadar dayanıyor olsa da ilk başarılı adımlar yakın zamanda atıldı. 2015 yılında kuantum mesaj ağıyla 2 kilometre uzağa gönderilebilen bir mesaj ile bu alanda rekor kırmıştı. Şimdi Çin bu rekoru bin kat geliştirmiş oluyor.

Kuantum teknolojisi artık bilgisayarlarda da kendini gösteriyor. Birden fazla şirket süper bilgisayar kategorisinde değerlendirilebilecek örnekler geliştirdi. Şuan bir kuantum bilgisayar, geleneksel transistör tabanlı işlemcileri kullanan süper bilgisayarlardan 3600 kata kadar daha yüksek performans sağlayabiliyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close