Çin Araçları Zorunlu RFID Çipleriyle Takip Etmek İstiyor
Çin hükumeti teknolojinin nimetlerinden yararlanmaya devam ediyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre Çin hükumeti RFID (radyo frekanslı tanımla) çiplerini kullanarak vatandaşların otomobillerini takip edecek bir program üzerinde çalışıyor. 2019 yılında zorunlu olacak olan uygulama 1 Temmuz itibariyle gönüllü vatandaşların araçlarında kullanıma sunulacak.
Program, Çin Halk Güvenliği ve bakanlığa bağlı Trafik Yönetimi Araştırma Enstitüsü tarafından uygulamaya konuyor. Çin’in Cumhurbaşkanı Xi Jinping konuyla ilgili yaptığı açıklamada RFID çiplerinin yeni arabaların ön camlarına yerleştirileceğini belirtti. Yollarda bulunan okuyucuların bu çipleri okuyacağını böylelikle olası tıkanıklıkların nedenlerini araştırıp çözümler geliştirmeyi dolayısıyla da kirliliği azaltmayı umduklarını söyledi.
The Wall Street Journal tarafından değerlendirilen belgelere göre hükumet araçsal terör saldırılarını engellemek için de bu programdan yararlanacak. Sistem GPS gibi otomobilin anlık yerini takip edemeyecek. Ancak hükumetin çiplerde otomobilin plaka ve renk bilgisinin ötesinde hangi bilgileri depolamayı planladığı henüz net değil.
Çin’in kullanmaya başlayacağı bu sistem türünün ilk örneği değil. Meksika, şu an benzer bir sistemi uygulamaya çalışıyor. Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve Dubai gibi ülkeler de benzin alma, park etme ve diğer gişe işlemlerinde bilet kesmek ya da ceza tahsil etmek için RFID çiplerini kullanıyor.
Ancak Çin’in kullanacağı sistem gerek ülkenin büyük olması gerek nüfusu herekse de yeni otomobil pazarında satacağı on milyonlarca otomobil nedeniyle diğer ülkelerdeki sistemlerden çok daha büyük olma şansına sahip.