Girişimin kurucusu olarak en önemli işlerinizden birisi de, harika bir firma yaratmanın mihenk taşlarından olan işe almaları gerçekleştirmektir.

Ekibinizi büyütmek için acele etmemelisiniz. Başarılı girişimlerin işe almaya başlamadan önce hatrı sayılır süreler bekledikleri görülüyor. Çalışan maliyeti, erken aşamadaki bir girişim için ağırdır. Ayrıca, ekiplerin büyüklüğü ile iletişimin sağlığı arasındaki ters orantı göz önünde bulundurulmalıdır.

Rehberimizin önceki bölümlerinde değindiğimiz gibi, girişimlerin hızlı hareket etmeleri gerekir. Büyük bir ekip beraberinde atalet getirir. Ekibiniz ne kadar büyükse, rotayı değiştirmeniz o kadar zorlaşır. Bunları göz önünde bulundurun ve girişiminizin değerini bünyesindeki çalışan sayısı ile ölçmeyin; artık 80’lerde değiliz.

Alanında en iyi olan insanların önünde birçok seçenek vardır ve en iyi yerlerde çalışmak isterler. Eğer onları heyecanlandıracak bir şeyiniz yoksa, sizinle çalışmaları için ikna etmeniz zordur. Kazanmaya başladığınızda ise size katılmak isteyeceklerdir.

Alanında en iyi olanların önünde birçok seçenek vardır

En iyilerin zor bulunduğunu ve birçok seçenekleri olduğunun altını çizmek gerek. Girişiminizi bir unicorn’a dönüştürmek için bu insanlara ihtiyacınız var. Hisse, güven ve sorumluluk konusunda cömert olmanız yararınıza. Girişiminize büyük katkı sağlayacağından emin olduğunuz insanların peşini bırakmayın. Unutmayın, ihtiyaç duyduğunuz bu insanlar isterlerse kendi girişimlerine kurabilecek yetkinliğe sahip olanlardır.

Ekibinizi büyütme vakti geldiğinde, zamanınızın yüzde 25’ini en doğru adayları bulma ve ekibe katma sürecine ayırmalısınız. Girişimin kurucularından en az bir tanesi işe alma süreçlerinde yetkin olmalıdır.

İşe alma sürecinde asla ve asla kaliteden ödün vermemelisiniz. Bunu herkes bilir fakat acil ihtiyaç anlarında istenenden daha az yetkin ve kaliteli kişiler ekibe katılır. Bunu yaptığınıza pişman olacağınıza emin olabilirsiniz. Ekip harmonisinin bozulması, erken aşama bir girişimi batmaya dahi götürebilir. Hem iyi hem de kötü insanlar bulaşıcıdırlar. İlk çalışanlarınızı ortalama kişilerden seçerseniz, girişiminizin potansiyeline ulaşamama ihtimali söz konusudur. İşe alırken insanları hem kişisel hem de profesyonel özellikleri ile değerlendirin. Eğer dünyanın en iyi programcısı iyi bir ekip oyuncusu değil ise diğer adaylara yönelin.

Müzmin karamsarları işe almayın. Negatif insanlar erken aşama bir girişimin ihtiyaç duyduğu son şeydir. Girişimlerin büyük bir kısmı başarılı olamıyor ve istatistiklerdeki istisnalar arasına girebilmek için tüm ekibin başarıya inanması gerekir.

Mentorlar iyi bir yönetici olmanıza katkı sağlar

İşe alırken adaylarınızın tecrübesinden ziyade yeteneklerine odaklanın. Ne kadar zeki ve çalışkan olduklarına bakın. Bu insanlarla çoğu gergin geçecek zamanlarda çalışacaksınız; bu yüzden uyumlu ve kafa dengi insanlara öncelik tanıyın. Bir adayın girişiminiz için uygun olup olmadığını test etmenin en iyi yolu ise tam zamanlı iş teklifinden önce onlara bir projede görev vermektir.

Sizin de iyi bir yönetici olmak için çabalamanız gerekir. Bu alanda uzmanlaşmak girişiminiz için kritiktir. Mentorlar daha iyi bir yönetici olmanızda size yardımcı olabilirler. İyi bir yönetici olmazsanız, çalışanlarınızı daha sık kaybedersiniz. Gelenin çok kalmadan gittiği bir senaryoda, dünyanın en iyi yeteneklerini girişiminize getirmeniz bile anlamsızlaşır.

İyi bir yönetici olmanın prensipleri kitaplar ve makaleler ile bir hayli iyi kaleme alınmış fakat sık değinilmeyen bir nokta söz konusu: Kahraman olmaya çalışmayın. Tecrübesiz girişimlerin birçoğu bu tuzağa düşüyor ve her şeyi kendileri yapmaya çalışıyor. Bu senaryo çoğunlukla tükenmek ile sonlanıyor. Güvendiğiniz bir ekip kurmanız ve onlarla ahenk içinde çalışmanız hem sizin hem de onların verimliliğini artıracaktır.

Kahraman olmaya çalışmayın

Küçük bir ofise sahip olmak ve tüm ekibin bir arada çalışması başarınızı perçinler. Girişimler genellikle buna önem vermiyor fakat çoğu başarı hikayesinde ekibin bir araya çalıştığı detayı görülüyor. Uzaktan çalışma ve home office modelleri daha ileri aşamalarda işe yarayabilir fakat büyük başarının sırrı olduğu söylenemez.

Son olarak, birisiyle çalışmak istemiyorsanız onu en hızlı şekilde girişiminizden uzaklaştırmalısınız. Ayrıca, işini her ne kadar iyi yapıyorsa yapsın girişiminizin kültürünü zehirleyen insanlarla da yolları ayırmalısınız. Girişiminizin kültürü, kimi işe aldığınız, kovduğunuz ve terfi ettirdiğiniz ile kendini gösterir.


Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close