Boeing, yaklaşık 225 kg. yük kaldırma kapasitesine sahip bir drone tanıttı. “İnsansız, elektrikli dikey kalkış ve iniş yapabilen (eVTOL) kargo hava aracı prototipi (CAV)” olarak nitelendiren bu devasa araç yük taşımacılığının geleceği hakkında ipuçları veriyor.

Boeing’in mühendisleri bu ağır yük drone’u prototipini sadece 3 ayda tasarlayıp inşa etmiş.  Missouri’deki araştırma laboratuvarında yapılan ilk uçuş testleri de başarıyla tamamlanmış.

Elektrikle çalışan kargo hava aracının 8 adet pervanesi bulunuyor. Bu pervaneler aracın büyük yüklerle dikey uçuş gerçekleştirebilmesi için her köşede ikişer motor olacak şekilde yerleştirilmiş. Boyutlar açısından şimdiye kadar tasarlanmış en büyük drone olma özelliği taşıyan araç açıklamalara göre 4,57 metre uzunluğa, 4,49 metre genişliğe ve 1,22 metre yüksekliğe sahip. Yani ortalama bir sedan otomobilden daha büyük. Şirket, testin ne kadar sürdüğünü, süreceğini veya aracın pillerinin kapasitesiyle ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

Boeing bu aracı Uber ile ortaklık kuran nadir firmalardan biri olan Aurora Flight Sciences’i satın aldıktan sadece 4 ay sonra kamuya duyurdu. Şirket, drone’un Aurora’nın Uber için tasarladığı eVTOL taksilerinin tamamlayıcısı olacağını belirtti.

Dronelar ve uçan taksiler, Boeing’in üzerinde çalıştığı tek VTOL projesi değil. Şirket ayrıca, işlevsel bir jetpack oluşturmak için düzenlenen 2 milyon dolarlık yarışmanın birincil sponsoru. Bu yarışma yakıt ikmali yapmadan ya da şarj edilmeden tek kişiyi 32 km’den fazla taşıyabilen oldukça güvenli, sessiz ve ultra kompakt jetpack üretecek katılımcılar arıyor.

225 kilogramlık ağırlık elbette büyük kargo jetlerinin yerini alabilmek için yeterli değil. Ancak drone’ların esas amacı kısa mesafelerde taşınan yükleri daha hızlı ve daha kolay ulaştırmak. Dolayısıyla esas rakipleri kara taşımacılığı yani kamyon ve tırlar.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close