Bitkiler fototoropizm olarak da bilinen ışığa doğru büyüme hareketi yapsalar da aslında insanlar ya da diğer canlılar gibi hareketli değiller. Bitkilerini güneşe doğru uzatıp hayatta kalmaya çalışıyorlar. Peki, ya bitkilerin onların hareket etmesini sağlayacak bacakları olsaydı?

Çinli robotist ve aynı zamanda bir girişimci olan Sun Tiangi bitkilere yardımcı olabilmek için harekete geçti. Vincross isminde bir şirkete sahip olan Tiangi, altı bacaklı, hareket edebilen ve sırtında bir saksı taşıyabilen bir robot üretti.

Yapraklı bir yengece ya da Bulbasaur’a benzeyen robotun amacıysa taşıdığı bitkinin yeterli gün ışığı almasını sağlamak. Hexa adı verilen robot sensörleri sayesinde gerektiğinde güneş ışığına ilerliyor, yeterli gün ışığı aldıktan sonra gölgeliğe çekilebiliyor. Bitki suya ihtiyaç duyduğunda dans ederek uyarı veren robot, size küçük oyunlar da yapabiliyor.

Bu robotu tasarlarken nelerden ilham aldığı üzerine açıklama yapan Sun Tiang, 2014 yılında gölgede kalmış ölü bir ayçiçeğini gördükten sonra bitkileri hareketlendirmek istediğine karar verdiğini belirtiyor. Eğer ölü ayçiçeği bulunduğu yerden 10 metre daha ileride olsaymış diğer ayçiçekleri gibi sağlıklı olabilecekmiş. Ancak elbette bitkinin tek başına yer değiştirme gibi bir imkanı bulunmadığından bu imkansız bir durum.

Bitkilerin bu ebedi pasiflik durumunu gelişen teknoloji ile değiştirmeye karar veren Tiangi, yaptığı şeyi insanlar üzerinden örneklendirmeyi seçiyor. İnsanlar bisiklet, tren ve uçak gibi araçlarla daha da özgür hareket etmeye başladı. Bunun temeli ise elbette gelişen teknoloji. O halde insanlara hareket özgürlüğü veren bu teknoloji neden bitkilere de hareket özgürlüğü sağlamasın?

Akıllı ev teknolojilerine yönelik bir robot olan Hexa, yoğun iş temposundan dolayı evde bitki yetiştiremeyenlere yardım edebilir. Ayrıca evde yetiştirilen bitkilerin daha verimli ve sağlıklı büyümesini sağlayabilir.

Hexa’nın nasıl çalıştığını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close