Bitcoin küresel bir para birimi olarak rekor üstüne rekor kırıyor ve hâlâ geleceğin evrensel para birimi olma potansiyelini yitirmiş durumda değil.

Bu haftanın başında dijital para birimi tarihinin en yüksek değerlemesine ulaştı; pazartesi günü bir Bitcoin 2.251,61 dolar fiyatla işlem gördü.

Bitcoin her ne kadar öngörülemezlik ile bütünleşmiş olsa da, 2010 yılından bu yana (2014 hariç) en iyi performans gösteren para birimi olma unvanına sahip. Japonya’da yasalara dahil edilen Bitcoin, ülkedeki 260.000’i aşkın mağazada kabul ediliyor.

Tüm bu gelişmeler Bitcoin’in küresel pazarlarda değer gören Dolar, Euro, Pound ve Yen ile eş geçerlilikte bir para birimine dönüştüğüne işaret ediyor. Merkezsiz yapısı ve dijital doğası ise onu evrensel para birimi olmak için en büyük aday yapıyor.

2,251 dolar her ne kadar etkileyici bir rekor olsa da, Bitcoin için her şeyin güllük gülistanlık olduğunu göstermiyor.

Birincisi, Bitcoin’in yükselişini sürdürmek ve daha geniş bir coğrafyada kabul görmek için daha istikrarlı olmayı başarması şart. Bitcoin’i başarılı kılan şey ile onu başarısızlığa götürebilecek olan faktör aynı; çok hızlı değer değişimi yaşayabiliyor. Oysa ki bir para birimini sahip olmaya değer bir değer haline getiren şey, Bitcoin’in henüz sahip olamadığı istikrarıdır.

İkincisi ise işlem hızının kesinlikle artması gerekiyor. Visa gibi ödeme işlemcileriyle kıyaslandığında, Bitcoin’in gerçekleştirdiği işlemlerin sayısı bir hayli gülünç kalıyor. Visa saniyede binlerce ödeme işlemi yaparken; Bitcoin’de bu sayı ortalama 7 civarında.

Blok zinciri teknolojisine dayanan Bitcoin’de her işlem gerçek bir kişi tarafından değerlendirilip onaylanıyor. Kimi senaryolarda saniyede yapılan işlem sayısı 27’ye yükselebilse de, evrensel bir para biriminin bunun binlerce katı fazlasına elverişli olması gerekiyor.

Üçüncü ve sonuncu nokta ise Bitcoin’in hızlı yükselişinin ardındaki soru işareti. Uzmanlar para biriminin dolaylı yollarla merkezileştirildiği ihtimali üzerinde duruyor.

Bitcoin’ler aynı firmalarda toplanıyor olabilir. Çinli firmaların yoğun Bitcoin madenciliği yaptıkları ve çoğunlukla diğer madenciler için elverişsiz bir ortam yarattığı zaten biliniyor. Bu hem Bitcoin’in demokratik temellerine aykırı hem de gelecekte para biriminin tek bir ülkenin (en büyük aday Çin) manipülasyonlarına savunmasız hale gelmesi ihtimalini güçlendiriyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close