Video ve mobil oyunları oynayanların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle pandeminin hayatımıza girmesiyle evlerde geçirilen vaktin artması, bu alışkanlığın daha da tetiklenmesine neden oldu. Oyun oynayanların yanı sıra, “oyun izleyiciliği” de tüm dünyada git gide popülerleşiyor. İçinde bulunduğumuz bu dönem; iyi bir oyun fikri olanların, bu fikri hayata geçirmeleri için belki de en doğru zaman olabilir.

Eğer siz de “Bir oyun girişimi nasıl kurulur?” sorusuna cevap arıyorsanız ve aklınızdaki oyun fikrini hayata geçirmeyi düşünüyorsanız, bir oyun girişimi kurmak için bazı temel adımları takip ederek ve net bir planlama yaparak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Özellikle iyi çalışılmış bir plan ve iş modeli, girişiminizin özelliklerini belirlemenize ve bazı belirsizlikleri daha net görmenize yardımcı olur.

Planınızı hazırlarken, dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar bulunuyor:

  • Hedef pazarınız kimlerden oluşuyor?
  • Oyununuz için müşterilerinizin ne kadar ödeme yapmasını bekleyebilirsiniz?
  • Girişiminizin ve oyununuzun ismi ne olacak?
  • Bu iş için kimlere ve ne kadar sermayeye ihtiyaç duyacaksınız?

Bu soruların cevaplarını kafanızda netleştirebilmek için bazı temel bilgilere ihtiyacınız var!

Bir Oyun Girişimi Kurmak için Temel Gereksinimleriniz Neler Olacak?

 Bir oyun şirketi kurmak için kabaca; çok sayıda bilgisayar, monitör, özel bilgisayar yazılımları, oyun konsolları, çalışanlar ve tüm bunları bir araya getirecek bir ofise ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tüm bunların maliyeti oldukça fazla olacağından ilk etapta güçlü bir bilgisayar ve bir yazılım satın alarak başlayabilirsiniz. Satın almanız gereken bilgisayarın ve yazılımın fiyatı ise oyununuzun ihtiyaçlarına göre şekillenir. Kendi yetenekleriniz ve yapabildikleriniz çerçevesinde, girişiminizi en başta tek başınıza kurabilir veya oyununuzu hikâyeleştirmesi ve tasarımlarını hazırlaması için diğer profesyonellerle anlaşabilirsiniz.

Ayrıca sahip olduğunuz donanım ve yazılımları devamlı olarak güncellemek ve oldukça ihtiyaç duyacağınız daha yüksek internet hızı gibi sürekli giderleriniz için de bir bütçeniz olması gerektiğini unutmayın.

Hedef Pazarınız Kim?

 Günümüzde, çocuklardan orta yaş grubuna kadar neredeyse herkes oyun oynuyor. Oyun tercihleri, kişilerin ilgi alanlarına göre şekillense de hedeflemenizi ilk olarak yeni oyunlar denemek ve satın almak için yeterli isteğe, aynı zamanda gelire sahip genç yetişkinler olarak gerçekleştirebilirsiniz. Son dönemlerde, Homescape gibi farklı oyun stillerini birleştirerek farklı zevklere sahip oyuncuları aynı noktada bir araya getiren oyunlar da gittikçe popüler hale geliyor. Siz de ilerleyen aşamalarda oyununuza farklı tarzlarda geliştirmeler ekleyerek, hedef kitlenizi genişletebilirsiniz.

Girişiminizi Nasıl Daha Kârlı Hâle Getirirsiniz?

 Oyununuz yeterince ilginç ve keyifliyse, pek çok oyuncunun deneme sürümü bittikten sonra “satın al” butonuna tıklamasını bekleyebilirsiniz. Temel gelirinizi oyununuz satın alacak kişilerden elde etseniz de bu satın alma sonrası için de bazı ücretlendirmeler planlayabilirsiniz. Örneğin; kullanıcılara oyun içi yükseltme seçeneklerini ya da oyun oynayarak kazanacakları para, ekipman gibi bazı donanımları topluca elde edebilecekleri paketleri ücretli olarak sunabilirsiniz.

Oyununuzun İsmi Ne Olacak?

 Oyununuza bir isim seçmenin, neredeyse oyun grafiklerinin ve hikâyesinin kaliteli olması kadar önemli olduğunu unutmayın. Kulağa hoş gelen ve merak uyandıran bir isim bulmaya çalışın. Oyun isminiz minik bir kelime oyunundan da ortaya çıkabilir.

Oyun isminizi seçerken, rakiplerinizin verdiği isimlere göz atmayı ve neden bu ismi vermiş olabileceklerini düşünmeyi de ihmal etmeyin. Oyununuzun ismi hem oyunun ne olduğunu anlatacak kadar net hem de ilginç, aynı zamanda telaffuzu kolay, akılda kalıcı bir kelime ya da kelime öbeği olmalı! Mümkünse tek bir isim üzerinde sabit kalmayın. Bir liste oluşturun ve çevrenizdeki kişilerden, hangisinin daha iyi olduğuyla ilgili fikir alın. Gerekli elemeleri yaptıktan sonra, domain kontrollerinizi yapmayı da unutmayın.

Sen de oyun dünyasındaki yerini bir an önce almak istiyorsan, oyun teknolojini İTÜ Çekirdek’te geliştir!

 2022 yılına kadar tüm dünyada 196 milyar dolara yükselmesi beklenen oyun teknolojileri pazarı, dijital dünyanın en büyük gelişim alanlarından biri.  İTÜ Çekirdek olarak, bu kapsamda, oyun teknolojileri alanında inovatif teknolojiler geliştiren girişimcilerin küresel oyun dünyasına girişini, oyun sektöründe yeni istihdam alanları açılmasını ve yatırımcıların dikkatinin bu yöne çekilebilmesine destek oluyoruz.

Sen de inovatif oyun teknolojileri geliştiriyor ve oyun dünyasındaki yerini almak istiyorsan İTÜ Çekirdek #GameTech programı seni bekliyor!

 

Kaynak: https://howtostartanllc.com/business-ideas/video-game-company

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close