Bitcoin’in ortaya çıkmasının üzerinden çok fazla zaman geçmemesine rağmen şimdilerde hiç olmadığı kadar günlük yaşamamızın içinde.  Üstelik son iki aydır hiç olmadığı kadar da popüler. Bunda fiyatının dur durak bilmeden artmasının da büyük payı olduğunu söylemek mümkün. Kasım ayı başlarında 7.000 dolar Bitcoin, şimdilerde 16,500 dolar seviyesinde seyrediyor.

Bundan bir ay öncesine kadar Bitcoin’in yıl sonunda 10.000 dolar olabileceği düşünülüyordu. Şu an bu barajı çoktan geçmiş olan Bitcoin’in 2018 başlarında ulaşabileceği rakam büyük merak konusu.

İlk başlarda çok rağbet görmeyen Bitcoin şu an pek çok büyük borsada işlem görüyor. Hatta birçok firma Bitcoin ile ödeme kabul ediyor. Bu da Bitcoin’in ileride herkes tarafından kabul görülebilecek bir para birimi olma konusunda elini güçlendiriyor.

Şu an dünya çağında 100.000’den fazla işletme ödeme şekli olarak Bitcoin’in kabul ediyor. Bunların arasında Dell, WordPress, Expedia, Paypal ve Reddit gibi tanınmış şirketler bulunuyor. Eğer Bitcoin bu hızlı yükselişini sürdürmeye devam eder ve daha fazla kişi Bitcoin topluluğuna katılırsa bu sayı kat be kat artmaya devam edecek.

Peki, girişimler neden Bitcoin’in bir ödeme şekli olarak kabul etmeye başladı?

Elbette oldukça popüler olması ve yüksek fiyatını bir kenara bırakılacak olursak bir Bitcoin işlemi herhangi başka bir araca ihtiyaç duymaksızın direkt gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca geleneksel para birimlerinden daha güvenli ve hızlı. Bunun yanında Bitcoin sahipleri, ürün ve hizmet alırken eğer mümkünse Bitcoin kullanmayı tercih ediyor.

Bitcoin girişimlere ne gibi fayda sağlıyor?

Bitcoin ile ödeme kabul etmek bir işletmenin maliyetlerini düşürüp verimliliğinin artmasına yardımcı olabilir. Bildiğiniz gibi kredi kartı ile yapılan her işlem için işletme bankaya belirli oranda ödeme yapıyor. Bu da işletmeyi maddi açıdan zorlayabilir. Ancak Bitcoin herhangi bir bankaya ihtiyaç duymadığı için işletmenin böyle bir ödeme yapmasına gerek kalmıyor. Büyük işletmeler için bankaya ödenen komisyon bedeli çok bir şey ifade etmeyebilir ancak kısıtlı maddi imkana sahip girişimler için bu oldukça önemli bir nokta.

Ancak Bitcoin’in dezavantajları da yok değil. Bitcoin değerinin sürekli değişmesi girişimin yaptığı bir işlemin değerini bir sonraki seferde düşürebilir.(Aynı şekilde yükseledebilir.) Bir gece önce 12.000 dolar olan Bitcoin’in sabah uyandığınızda 14.000’e çıkması ciddi anlamda zarara neden olabilir.

Bu nedenle de Bitcoin’le işlem yapmayı kabul eden bir girişimin bu ani artış ve inişlere iyi adapte olması, sık para birimi dönüştürme işlemlerini güvenli ve dengeli hale getirmenin yolunu bulması gerekiyor.

Ancak Bitcoin’i bir fırsat olarak görmek gerekiyor. Sonuç olarak günümüz dünyasında Bitcoin büyük bir yenilik. Bu nedenle de Bitcoin’i ödeme şekli olarak kabul etmek kulağa mantıklı geliyor. Ki Dell ve PayPal gibi büyük şirketlerin de bu yöntemi kullandığını düşünürsek Bitcoin topluluğuna girmek her ölçekteki işletmeye eşit fayda sağlayacak gibi duruyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close