Bill Gates ve Google Ventures tarafından desteklenen Editas Medicine, dünyanın ilk halka açık gen düzenleyen biyoteknoloji firması olmak için başvuru yaptı.

Crispr tekniğini kullanarak genetik sorunların sebep olduğu hastalıkları iyileştirebilen Editas’ın şu anki değeri 100 milyon dolar civarında.

İngiliz girişimin ilk hedefi, leber konjenital amorozisi (LCA) isimli nadir bir göz hastalığını iyileştirmek. Editas, halka arzdan elde edeceği bütçenin 20 milyon dolarlık bölümünü LCA araştırmalarına ayıracak. LCA ışığın ulaştığı retina hücrelerini etkiliyor ve bu da hastaların karanlıkta görememelerine ve gündüzleri birbirlerine yakın renkleri ayırt edememelerine sebep oluyor.

Eğer her şey planlandığı gibi giderse, Editas LCA tedavisinin klinik testlerine 2017’de başlamayı planlıyor. Girişim, 22 milyon dolarlık bir bütçeyi de Juno Therapeutics ile ortak yürüttüğü gen düzenlemeyle kanser tedavisi çalışmasına aktarmak istiyor.

Editas 2015’in ilk dokuz aylık döneminde 60,3 milyon dolar net zarar etti. Girişim, halka arzının öngörülebilir bir gelecekte gelir yaratmasını beklemediğini belirtiyor.

CRISPR teknolojisi teoride tüm gen anormalliklerini iyileştirmek için kullanılabilir fakat insan vücudundaki bazı hücre türlerinde DNA tamiri yapmak diğerlerine göre daha zor. Gözün başlangıç olarak seçilmesinin sebebi ise tedavinin doğrudan sorunlu bölge olan retinaya uygulanabilirliğinin kolaylığı.

Editas geçtiğimiz ağustos ayında, aralarında Bill Gates ve Google Ventures gibi tanıdık isimlerin de bulunduğu 13 yatırımcıdan 120 milyon dolar yatırım almıştı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close