Gelişen teknolojilerin insan sağlığını olumlu etkileyecek şekilde kullanılmasının geleceğe daha umutla bakmamızı sağladığı yadsınmaz bir gerçek.

Üç boyutlu yazıcıda basılan el, kol ve karaciğerden sonra şimdi sırada kulak var! Çinli bilim insanları ilk defa çocukların kendi hücrelerini kullanarak üç boyutlu baskılı kalıplar içerisinde yeni kulaklar meydana getirdi.

Altı ila dokuz yaşları arasındaki 5 çocuk kulakları tam olarak gelişmemiş ya da deforme olmuş şekilde dünyaya geldi. Mikrotia olarak adlandırılan bu gelişim eksikliği kimi zaman işitme kayıplarına da yol açıyor. Ama asıl sorun bu durumdaki kişilerin psikolojileri. Bu tarz kulak deformasyonuna sahip kişilerde özellikle de çocuklarda ciddi psikolojik sorunlar görülebiliyor.

Bilim insanları Mikrotia’nın bir çözümü olması gerektiğine karar vererek yeni bir kulak oluşturmanın yollarını aramaya başladı.

İlk olarak çocukların sağlıklı kulaklarıyla aynı şekilde görünen üç boyutlu kulak modelleri hazırlayan bilim insanları sonrasında ise bu modeli tersine çevirdi. Ardından deforme olmuş kulaktan kıkırdak hücreleri topladılar ve onları biyolojik olarak parçalanabilen bir kalıpta 3 ay boyunca büyüttüler.

EBioMedicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre son aşamada kalıp da dahil olmak üzere yeni kulakları çocuklara özel bir aşı ile transfer ettiler.

Boston’daki Massachusetts Eye and Ear’da plastik cerrah olarak görev yapan Tessa Handlock verdiği demeçte, kişinin kendi hücreleri kullanılarak yedek organ yetiştirilmesi fikrinin uzun süredir var olduğunu belirtti. Hayvanlarda başarıyla uygulanan bu yöntemin insanlarda kanserli kütle yaratma gibi bir riske yol açabileceğinin de altını çizdi.

Aslında çocukların 4’ü kulaklarına iki yıl önce kavuşmuştu. Bir çocuk ise birkaç ay önce yeni kulağına kavuştu. Araştırmacılar, kulakların vücut tarafından reddedilmediğini ve kulağın biyolojik kalıp içinde büyümeye devam ettiğini belirtti. Bu noktada asıl kritik durum ise uzun vadeli takip. Hücrelerin gelişimi devam ettiği için ayrıntılı inceleme gerekiyor.

Çinli bilim insanlarının geliştirdiği bu teknik bir ilk olsa da oldukça pahalı ve karmaşık. Bu nedenle de yaygınlaşması pek mümkün gözükmüyor. Yine de deforme olmuş organları düzeltmek için ileriye doğru atılmış güzel bir adım olarak kabul edilebilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close