Beyinden beyine düşünce aktarımında bir eşik daha aşıldı. Bilim insanlarının geliştirdiği bir beyin ağı, üç kişinin birbirine düşünce göndermesine olanak sağladı.

Beyinden beyine iletişim için şimdiye kadar pek çok deney, test ve girişim gerçekleştirildi. Ancak bu seferki daha somut ve daha gerçek. Zira araştırmacılar gerçek anlamda bir beyin ağı kurmayı başardı.

Araştırmacılar, katılımcıların birbirlerine düşüncelerini göndermelerine sağlayan üç kişilik bir beyin ağı geliştirdiler. Bunu da Tetris benzeri bir oyunla yaptılar. Katılımcıların oyunda ekranın sadece belli bir kısmını görebiliyordu. Oyundaki objeleri yönlendirmek içinse diğer katılımcıların beyninden gelen sinyallere güvenmek zorundaydı.

Ağ elektrik aktivitesini kaydetmek için elektroensefalogramların (EEG) bir kombinasyonuna ve bilgi göndermek için transkraniyal manyetik stimülasyona (TMS) dayanıyordu. Katılımcılardan sadece biri hem veri gönderip hem de alabiliyordu ancak hiç kimse ekranın tamamını göremiyordu.

Ekran bilgisi, alıcıya bilgi gönderen iki kişi tarafından sağlanıyordu. Bu iki kişi dikkatlerini farklı frekanslarda yanıp sönen LED’lere odaklayarak, beyin sinyallerini değiştirerek blokları döndürmek için komutlar verdi. Alıcı blokları değiştirip değiştirmeyeceğini bu sayede anlayabiliyordu. Üstelik alıcı yalnızca blokların değiştirilip değiştirilmeyeceğini değil, aynı zamanda vericilerden birinin hile yapıp yapmadığını dahi anlayabildi.

Bu önemli bir başarı olsa da henüz telepati düzeyinde bir düşünce aktarımı söz konusu değil. Dışarıdan müdahaleye ihtiyaç duyan sistemde bir seferde yalnızca bir veri gönderilebiliyor.

Ancak teknoloji umut vadediyor. İleride aynı anda daha fazla kişinin daha karmaşık bilgileri birbirine aktarması olası görünüyor.

Söz konusu teknolojinin bilim insanlarına hem yeni iletişim biçimleri geliştirme hem de beynin işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinme konusunda yardımcı olması bekleniyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close