Teknoloji dünyasında veri gizliliği konusunda rüzgar tersten esmeye başladı. Her fırsatta veri ve kullanıcı güvenliğinde ne denli katı olduğundan bahseden Apple, kınadığını yaşamaya başladı. Şirket, son FaceTime açığından sonra şimdi de bazı uygulamarın kullanıcıdan habersiz ekran kaydı alması skandalıyla karşı karşıya kaldı.

TechCrunch ve The App Analyst tarafından hazırlanan rapora göre, kullanıcıların izni ve bilgisi olmadan birçok popüler iPhone uygulamasının ekran kaydı aldığı ortaya çıktı.

Söz konusu uygulamalar arasında Air Canada, Abercrombie & Fitch, Expedia ve Hotels.com gibi ünlü isimler bulunuyor. Bu isimlerin skandala karışmasının nedeni ise, hizmet aldıkları müşteri deneyimi analiz firması olan Glassbox.

Glassbox, hizmet verdiği şirketlere “session replay technology” adlı bir teknoloji sunuyor. Bu teknoloji kullanıcıların uygulamalarla nasıl etkileşimde bulunduğunu analiz etmek için ekran kaydetme özelliğinden faydalanıyor.  

Kullanıcı uygulama içinde hangi tuşa basarsa bassın, bu aksiyonlar uygulamanın geliştiricisine ekran kaydı olarak gönderiliyor. Bu aksiyonlar arasında kredi kartı bilgilerini girmek gibi hassas veriler de bulunuyor.

Örneğin The App Analyst’in paylaştığı belgeler, bunun nasıl çalıştığını gösteriyor. Air Canada’nın iOS uygulamasında kredi kartı bilgilerinin ve kullanıcı şifrelerinin ekran görüntüleri kolayca erişilebilir durumda.

Şirketler yalnızca uygulamalarında gerçekleşen etkinlik kayıtlarını alıyorlar, ancak kullanıcıların sızdıklarını bile bilmedikleri bir veri sızıntısı veya bilginin kötüye kullanılması olasılığı endişe verici.

Glassbox, iOS uygulamalarında çalışan bu tür yazılımlara sahip tek analitik şirketi değil. Örneğin geçtiğimiz yıl Gizmodo, benzer ekran kayıt özelliklerine sahip yerleşik bir dizi Android uygulamasını ortaya çıkarmıştı. Orada da Glassbox yerine bu kez AppSee isimli şirket, aldığı ekran görüntülerini geliştiricilere gönderiyordu.

İşletim sistemi, platform, uygulama ne olursa olsun kullanıcıların telefonlarında bir işlem yaparken beş kez düşünmesi gerektiği bir kez daha yüzümüze vurmuş oldu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close