1.Bazen her şey tam olur ama olduramazsın!

2015’te Hasan Aslanoba tarafından oluşturulan bir girişimdi. ‘’Di’’ diyoruz çünkü 2 yıl sonra yüzde 30’luk büyümeye ve 2 milyon TL ciroya rağmen kapatma kararı aldı.

Kapatma kararını ‘’Hesapladığımız zarar tablosundan daha çok zarar ettim, operasyonel süreci yoğunluktan dolayı iyi organize edemedim.’’ diye ifade etti. Sonrasında girişimi Migros’a sattığını açıkladı.

Girişimcilere NOT: Fikirleriniz çok orijinal olabilir, bugüne kadar kimse yapmamış hatta kimse düşünmemiş bile olabilir. Bu başarılı bir startup olmak için ilk şart değildir. Ama fikrinizi uygulamaya geçirmeden önce detaylı araştırma ve analiz yapmak başarı için en gerekli şartlardan biridir. Fakat bunlarında dışında şeyler vardır. Ama unutulmaması gereken bir şey daha var. Sizin hesaplamalarınız ve analizleriniz dışında gelişen faktörler planlarınızı çok daha farklı noktalara getirebilir. Şaşırmayın ve de vazgeçmeyin.

2.Bana startup’ını söyle sana ortağının kim olduğunu söyleyeyim!

Türkiye’nin ilk online ayakkabı satış mağazası olan papuc.com, bu avantajıyla başarının zirvelerine tırmanmak için kullanamadı. Kurucu ortakları Burak Yaman’ın kapanışta yaptığı öz eleştiri; sitenin satışlarının iyi, ayda 10 binden fazla çift ayakkabı satıyoruz ve hatta kapanmadan önceki son dört günde bile 2 bin 500 çift ayakkabı satışı yaptık. Fakat ortaklarımızla düştüğümüz anlaşmazlık ve vizyon farklılıkları kapanmayı kaçınılmaz kıldı, şeklinde oldu.

Girişimcilere NOT: İlk olmak, çok satmak ya da verimli bir süreç geçirmek birlikte de olsa bir starup’ı başarılı kılmaz. Önemli olan tüm değişkenlere rağmen sürdürülebilir bir startup elde etmektir. Bunun için de en önemli ortak vizyon ve anlayışa sahip olduğunuz ortaklarla başlamaktır. Bu size enerjinizi sadece girişiminize harcamanıza yardımcı olur ve başarılı olabilmek için büyük bir avantaj sağlatır.

3.‘’Biz yapalım da patlar’’ mantığı patladı gitti!

Kullanıcı dostu sinamaseveri yormayacak bir proje olarak ortaya çıkan sinemaseans.com’da kullanıcılar, seans bilgilerinin yanı sıra filmlerin kısa özetleriyle, yönetmen, teknik ekip ve oyuncu kadrosu bilgilerine ulaşabiliyor, site üyeleri izledikleri filmler hakkında yorum yazabiliyor, filmlere puan verebiliyor, filmleri etiketleyerek diğer kullanıcıların filmlere kolayca ulaşmasına olanak sağlayabiliyordu. Site sinemaseverler tarafından sevilse de hayatına devam etmek için sponsor ihtiyacını karşılayamadığı için kapandı.

Girişimcilere NOT: Neymiş? Bir girişime ‘biz yapalım da patlar gider.’ mantığıyla yapılmamalıymış. İyi düşünülmemiş modeli oluşturulmamış bir girişim portfolyonuzda çok güzel durmanın dışında sizi bir yere ulaştırmaz. Hayat kurtarsa dahi iyi planlanmış fikirler ölmeye mahkumdur.

4.Devlerin startup’ı büyük olamadı!

Goboti.com özel tasarım tişört satmak için startup devlerinin kurduğu girişimdi. O dönem tişörtlerinden çok kurucuları konuşulmuştu. Markafoni’nin kurucularından Sina Afra, Tolga Tatari, Ahmet Emre Sarı, Yemeksepeti.com’dan Nevzat Aydın ve Mynet’in kurucusu Emre Kurttepeli tarafından kurulan girişim tüm startup’ların çıkarması gereken bir ders olarak tarihe geçti. Kapanma sebebi olarak ürün hedef kitle ve fiyat endeksinin gerçeklerle uyuşmaması diyebiliriz. Startup devi de olsan piyasada özel tasarım tişört alacak ve o tişörte bir dünya para verecek kişi sayısını hesaplayamayabilirsin.

Girişimcilere NOT: Çok iyiler de hata yapabilir. Ne oldum dememeli, hedef kitle ürün eşleşmesini iyi yapmalısın. Yani iyi analizler startup kurtarır. J

5.Bazen başarı ayrıntıda gizlidir!

1 sene içerisinde kapanan supercekilis.com üyelerine hediye kazandıran bir çekiliş siteydi. Onun sonu gereğinden fazla uzun kayıt formu oldu. Kullanıcısını başlangıçta kaybeden site sonunu kendi formuyla hazırlamış oldu.

Girişimcilere NOT: E– ticaret ve internet sektörünün kilit anahtarı sadelik. Kullanıcı zamanın ne kadar değerli olduğunu farkına varalı çok oldu. Karmaşık, şüphe uyandıran ve zaman çalan her şeyden uzak duruyor. Bu bilgi çok basit gelebilir ama mecranızın dinamikleri ve kullanıcınızın alışkanlıklarını göz önünde bulundurmazsanız sonunuz pekte mutlu bitmez.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close