Sanal gerçekliğin öncü girişimlerinden Oculus, hiçbir bilgisayar veya telefona ihtiyaç duymadan tek başına çalışabilen sanal gerçeklik (VR) gözlüğünü duyurdu. Mark Zuckerberg’in “1 milyar kişiye sanal gerçeklik deneyimi yaşatabilecek bir cihaz” olarak lanse ettiği ürüne şimdiden büyük bir görev üstlenmiş durumda.

Oculus, ilk ürünü Rift’i piyasaya sürdüğünde elbette milyonlarca kullanıcıyı hedeflemiyordu ancak birçok kişi VR teknolojisinin daha hızlı gelişmesi ve yayılması için Oculus’un bazı dezavantajları olduğunu düşünmüştü. Bu dezavantajların başında 499 dolarlık fiyatı ve yüksek performanslı harici bilgisayar bağlantısına muhtaç olması geliyordu. Oculus ekibi halen VR’da en yüksek performansı sunabilmek için bu önermesinden vazgeçmiş değil. Fakat artık daha ulaşılabilir ve kullanışlı bir alternatifleri de var; Oculus Go.

Oculus Go mobil tabanlı Oculus Gear VR ile üst sınıf Oculus Rift arasındaki boşluğu dolduracak bir cihaz. Satış fiyatı 199 dolar olarak açıklanan Oculus Go, 129 dolarlık Samsung Gear VR’dan biraz pahalı, kendi üst düzey modeli 499 dolarlık Oculus Rift’e göreyse oldukça ucuz. Bu modeli avantajlı hale getiren şey ise elbette bir akıllı cihaza ya da bilgisayara bağlanmadan çalışarak pratik bir kullanım sunması.

Oculus yöneticisi Hugo Barra yaptığı açıklamada kullanıcıları VR ile buluşturup yakınlaştırmanın en kolay yolunu aradıklarını belirtti. Cihazın donanımına bakacak olursak  geniş açılı lenslere ve 2560 x 1440 çözünürlüklü ekrana sahip olduğunu görüyoruz. Kulaklık setine yerleştirilmiş uzamsal ses verebilen üç boyutlu bir ses donanımına sahip olacak olan Oculus Go, ekstra bir kulaklık barındırmayacak.

Gear VR için geliştirilen tüm uygulamaların Oculus Go ile de uyumlu olacağını belirten uzmanlar cihazın Gear VR’un uzaktan kumandası gibi bir denetleyici bulunduracağını ifade ettiler. Bunun nedeni ise yazılımcıların Oculus Go ve Gear Vr için aynı anda uygulama geliştirebilmesini sağlamak. Yazılımcıların Oculus Go geliştirme kitlerini Kasım ayı içerisinde alacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Piyasaya çıkış tarihi ile ilgili kesin bir açıklama yapılmasa da Oculus Go’nun 2018 başlarında raflarda yerini alması bekleniyor. Cihazın tanıtım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close