Astronotların, Ay’a ilk ayak basışının 50. Yıl dönümünde insanlar Ay için yeni bir sürpriz hazırlıyor.  Ay, önümüzdeki yıl 4G kapsama alanına girecek!

Bu yeni nesil “Ay Görevi”ni Berlin merkezli Alman uzay firması PTScientists gerçekleştirecek. Şirket bu iş için daha önceki Ay seyahatindeki işbirlikçi Audi ile anlaşmıştı.  Ay yüzeyindeki ilk 4G şebeki kurması içinse  Vodafone ile anlaşma sağlanmıştı. Vodafone da teknoloji ortağı olarak Nokia’yı tercih etti. Son anlaşmalar neticesinde PTScientists, özel sektör tarafından finansmanı sağlanan ilk Ay seyahati olacak bu “Ay Görevi” ni Vodafone Almanya ve Audi işbirliği ile gerçekleştirecek. İletişim uydusu ise oldukça popüler bir isim tarafından fırlatılacak. Geçtiğimiz aylarda Mars yörüngesine Elon Musk’ın Tesla’sını taşıyan SpaceX’in Falcon 9 roketi.

Vodafone’un kuracağı baz istasyonu, iki Audi quattro keşif aracını Otonom İniş ve Navigasyon Modülü’ne (ALINA) bağlayacak.  Nokia da Nokia Bell Laboratuvarları’nda, bugüne kadar üretilmiş en hafif Ultra Kompakt Şebeke’yi geliştirecek. Bu aracın ağırlığının da bir kilodan az olması bekleniyor.

İki Audi quattro keşif aracı 4G sayesinde çeşitli ay manzaralarının görüntülerini ve videolarını çekecek. Bunları topladıkça ana modülle iletişime geçecek. 4G ağını da HD videoları Berlin’deki Otonom İniş ve Navigasyon Modülü’ne (ALINA) göndermek için kullanacak.

4G analog radyodan daha yüksek verimliliğe sahip bu nedenle de rondelalar ile ALINA istasyonu arasında daha büyük miktarda verinin aktarılmasına izin vermesi bekleniyor.

Nokia’nın teknoloji sorumlusu Marcus Weldon, Vodafone’un teknoloji ortağı teklifini kendilerine sunduğu için çok mutlu olduklarını dile getirdi.

“Bu oldukça önemli görev gelecekteki veri ağları, işleme ve depolama teknolojilerinin geliştirilmesini destekliyor. Bu teknoloji Ay ile ilgili araştırma yürüten akademisyenler, endüstri ve eğitim kurumları için gerekli olan iletişim altyapısını ilerletmeye yardımcı olacaktır.”

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close