Geçtiğimiz yıl Avrupa’da sundukları sosyal faydalar ve aldıkları yatırımlarla dikkat çeken girişimlere bir göz atalım dedik. Wired Dergisi’nin her yıl yayınladığı “Europe’s 100 Hottest Startups” listesinden, 2018 yılının dikkat çeken girişimlerini sizin için derledik. Üstelik bu listede göğsümüzü kabartan Türk girişimler de var!

GetYourGuide

Get Your Guide, 2009 yılında Berlin’de Johannes Reck, Tobias Rein, Martin Sieber ve Tao Tao isimli 4 sınıf arkadaşı tarafından hayata geçirildi.  Dünyanın herhangi bir şehrine gidildiğinde, o şehirde yapılabilecek tüm aktivitelerin bir arada bulunabileceği bir platform oluşturmak amacıyla çıktıkları yolda, sektör lideri olabileceklerini en başında onlar da düşünmüyordu. “Deneyim” odaklı yaklaşımları ve insanların seyahat ettikleri yerlerle kurdukları bağı değiştirme vizyonları; 5 yıl içinde global pazarlara açılmalarının önünü açtı. GetYourGuide, aldığı milyon dolarlık yatırımlar ve dünya çapında birbirinden farklı 34.000’den fazla deneyim sunmasıyla 2018’in dikkat çeken girişimlerinden olmayı başardı.

Snips

2013 yılında Rand Hindi, Mael Primet ve Michael Faster tarafından kurulan Snips, yapay zekâ teknolojisinden yararlanarak insanların teknolojiye olan bağlılıklarını azaltmayı amaçlıyor. Kurucularımız hızla değişen ve gelişen teknolojileri öğrenmek ve onlara adapte olmak adına harcadığımız zamanın ne kadar fazla olduğunu gözlemlediler. Bunun üzerine her türlü teknolojik cihaza adapte edilebilen ve yapay zekâ alt yapısıyla çalışan ses asistanları ve tamamlayıcı platformlar geliştirdiler. 2018 yılında 7 milyon dolara yakın yatırım alarak Paris’in parlayan start-up’ları arasında gösterildiler.

App Samurai

Bir mobil pazarlama aracı olan App Samurai, Emre Fadıllıoğlu, Şeyhmus Ölker, Mehmet Bilgin, Kadir Soner Şensoy, Selin Ezer tarafından 2015 yılında hayat geçirildi. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar, mobil reklamlar kurgulayabiliyor ve yayınladıkları reklamların kalitesini ve sonuçlarını bir elden ölçümleyebiliyor. Uygulama ayrıca kişiselleştirilmiş öneriler sunarak kullanıcıların yüksek dönüşüm oranları elde etmesine de imkân tanıyor. App Samurai 2018 yılı itibarıyla San Francisco, Berlin ve İstanbul ofisleriyle, dünya çapında 70’ten fazla ülkede bulunan bireysel ve kurumsal müşterilerine hizmet veriyor. Bu başarısıyla Techstars ve ACT Venture Partners’tan aldığı 1.6 milyon dolar yatırımla 2018 yılının parlayan girişimleri arasında kendini gösterdi.

Digital Therapeutics

Digital Therapeutics Londra’da geliştirilen ve kullanıcıların davranışlarında ufak değişiklikler yapmalarını sağlayarak kötü alışkanlıklarından uzaklaşmalarını hedefleyen bir mobil uygulama. Kullanıcılara dijital terapi yöntemleri uygulayarak, sigara bağımlılığından kurtulmalarını sağlıyor. Uyguladıkları yöntemler ise tamamen bilimsel verilere dayalı ve klinik olarak onaylanmış. Şimdiye kadar uygulamayı kullanmış olan kullanıcıların %36‘sı sigarayı bıraktı, %60’ı ise birkaç sigara daha az tüketmeye başladı.  Uygulamanın bir sonraki hedefi ise sanal gerçeklik terapileri yapmak var.

Karma

Karma, birlikte olmanın gücüne inanan üç girişimcinin İsveç’te kurduğu bir girişim. Bu girişimin hedefinde ise gıda sektörünün doğada yol açtığı tahribat var. Karma, restoran, kafe ve süpermarketlerin ellerinde kalan ürünlerin uygulama üzerinden daha düşük fiyatla satılmasını sağlıyor.  Böylece tüketiciler ihtiyaçları kadar gıda alırken, elde kalan gıda atıklarının da çöpe gitmesi engellenmiş oluyor. Karma şimdiye kadar 295 ton gıda atığının kurtarılmasını sağladı. 

Zeplin

2014 yılında İstanbul’da başlayan bir hikâyesi var Zeplin’in. Pelin Kenez, Berk Çebi, Merih Akar ve İsmail Ceylan, ürün geliştirme aşamasında yazılımcılar ve tasarımcılar arasında yaşanan iletişim problemine odaklanarak Zeplin’i geliştirdiler. Arayüz tasarımcılarının ortaya çıkardığı tasarım dosyasını, yazılımcılar için daha kolay ve anlaşılır bir hale getirmeye yarayan bu uygulama, kuruluşundan kısa bir süre sonra dünyaca ünlü girişim hızlandırıcı programı olan YC S15’e kabul edilerek San Francisco’ya taşındı. Slack, Pinterest, Airbnb, Dropbox gibi ünlü firmaların da bu uygulamayı kullanmalarıyla ününe ün katan Zeplin, bugüne kadar 7 milyondan fazla projenin geliştirilme sürecine aracılık etti.

Sulapac

Dünyada her yıl 300 milyon ton plastik üretiliyor ve plastikler kullanıldıktan sonra kolay kolay çözülemiyor ve doğaya zarar veriyorlar. Suvi Haimi ve Laura Kyllönen isimli Finlandiyalı iki kadın girişimci bu gerçeğin farkına vararak harekete geçiyor ve plastik yerine kullanılabilecek doğal, sürdürülebilir bir materyal geliştiriyorlar. Sulapac ismini verdikleri bu materyal,  doğal ağaç dokusundan elde edildiği için tamamen biyoçözünebilir durumda, diğer plastikler gibi sudan ve yağdan etkilenmiyor, üstelik havayla teması da bozulmasına sebep olmuyor. Kozmetikten, kuyumculuğa, hediyeden gıdaya kadar birçok sektörde plastik ile üretilen her türlü saklama paketinin Sulapac ile üretilmesi mümkün ve bu ürünler doğaya bırakıldıklarında zararsız biyomaddelere dönüşebiliyorlar. Doğaya sunduğu tüm bu katkılarla Sulapac, Dünya Paketleme Örgütü (World Packaging Organisation) tarafından düzenlenen ve paketleme endüstrisinin bir numaralı şampiyonası olarak bilinen The WorldStar Competition 2019’da ödüle layık görüldü. 

The Girls’ Network

Bir ortaokul öğretmeni olan Becca Dean ve ortağı Charly Young, bire bir ilişki kurmanın ve sohbet etmenin genç kızların ön yargılarını yıkma konusunda oldukça büyük bir etkiye sahip olduğunu keşfederek yola çıkıyor. Becca ve Charly, Londra’da bulunan ve 16 yaşının altında, eğitim almamış, maddi imkânları yeterli olmayan genç kızların kendilerini geliştirebilmelerine odaklanıyor. The Girls’ Network platformuyla, bu genç kızlara ulaşıyor, onları alanında uzman danışmanlar ve eğitmenlerle bir araya getiriyor ve içlerindeki gücü keşfetmelerini sağlıyorlar. 2018 yılında Barclays ve PwC gibi büyük şirketlerden yatırım almayı da başardılar üstelik.

Trouva

Kendini Anti-Amazon olarak konumlandıran Trouva, kısa zamanda Londra’da sadece fiziksel mağazada satış yapan 450’den fazla butiğin kullandığı bir çevrim için platforma dönüştü. Platform üzerinden satış, müşteri ilişkileri, gönderim yapılabilirken yazılımın yetenekleri sayesinde ürün stoğunu ve siparişleri takip etme olanağı da bulunuyor. 2015 yılında hayata geçen girişim 2017 Kasım ayına gelindiğinde birçok yatırımcının desteğiyle 7,6 milyon pound büyüklüğe kadar ulaştı.

Healthy.io

iPhone’unuzu medical bir tanı cihazına dönüştürmek ister misiniz? Healthy.io ile idrar testinizi size iletilen bir kit vasıtasıyla yaptıktan sonra telefonunuzun kamerasıyla kitteki veri taranarak olası böbrek yetmezliği, hamilelik, idrar yolu enfeksiyonları gibi birçok hastalıkla ilgili teşhis konulabiliyor. Uygulama Avrupa’da sertifikalandırılarak satışa sunuldu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close