Avrupa’nın en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, Uber’in dijital bir uygulama değil, bir taksi hizmeti olduğuna karar verdi. Uber ise kendisinin yolcularla sürücüleri bir araya getiren teknolojik bir platform olduğunu savunuyordu. Dolayısıyla bu kadar Uber için pek de iyi sonuçlar yaratmayacak.

Bu karar ile birlikte İspanyol Elite Taxi tarafından açılan davayı kaybeden Uber, Avrupa Birliğine üye tüm ülkelerde geçerli olan kural, kanun ve yönetmeliklere bir taksi şirketi gibi uymak zorunda.

Uber, UberPOP hizmetini birçok Avrupa ülkesinden çekmek zorunda kalmış ve bunun yerine profesyonel lisanlı sürücülerle çalışan UberX’i hizmete sunmuştu. Uber sözcüsü verilen bu kararın faaliyet gösterdikleri çoğu AB ülkesinde bir şeyi değiştirmeyeceğini belirtti. Ancak Uber’in ABD’de popüler olmasını sağlayan herkesin kendi aracıyla sisteme dahil olabilme modeli Avrupa’da yasa dışı kabul edilmeye devam ediyor.

Uber’in Avrupa ülkelerindeki çeşitli taksi topluluklarıyla anlaşmazlık yaşayarak dava sürecine gelmesi yaklaşık beş yıllık anlaşmazlığın sonucu. Taksi grupları Uber’in kendilerinin yükümlü olduğu kural ve yönetmeliklere uymayarak işlerini bozduğunu iddia ediyordu. Ki bu durum pek çok ülkede büyük protesto gösterilere yol açmıştı.

Avrupa Adalet Divanı’nın vermiş olduğu bu karar Foodora ve Deliveroo gibi Uber muadili şirketleri de etkileyecek önemli bir emsal olabilir. Uber 2017 yılının başından beri pek çok kötü şey yaşadı ve bunlar şirketin ekonomisini büyük ölçüde etkiledi. Şöyle ki Uber geçtiğimiz ay 3. çeyrekte 1.46 milyon dolar net zarar ettiğini açıklamıştı. Bu karar da Uber’in 2017’de aldığı kötü haberlerden biri oldu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close