İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye programının yeni bölümünde AR Pandora kurucusu Kemal Akçalı ve Pandora’ya da yatırım yapan 500 Startups Turkey kurucusu Enis Hulli ile artırılmış ve sanal gerçeklik konuşuldu.

Günümüzün popüler kavramlarından artırılmış gerçekliğin tohumları 90’larda atılmış fakat teknolojik elverişsizlikler nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Aradan geçen yıllar, insanlığın “geleceğin içerik teknolojisine” kavuşması için gereken şartları olgunlaştırmıştı.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, gerçek dünyanın daha iyi algılanması için sezgisel bilgileri sağlıyor. Bu teknoloji sanal nesnelerin ya da bilgi ipuçlarının gerçek dünyaya yerleştirilmesi yoluyla kullanıcının algısını iyileştirmeyi mümkün hale getiriyor.

Bugün dünya genelinde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile ilgili pek çok girişim bulunuyor. Türkiye’de de fırsatı değerlendirmek için pek çok girişimci çalışmalar yapıyor.

İTÜ Çekirdek girişimlerinden AR Pandora, mimari deneyimleri en iyi şekilde mobil platformlara taşımayı hedefleyerek, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerine odaklanıyor. İnşaat firmaları ve mimarların, müşterilerine daha etkileyici sunumlar yapmalarını sağlayan uygulamalar henüz tamamlanmamış bir yapının maketi yerine de kullanılıyor. Pandora’ya da yatırımda bulunan 500 Startups Turkey kurucu ortağı Enis Hulli, merkezi San Francisco’da bulunan risk sermayesi fonunun Türkiye’de de teknoloji tabanlı girişimlere destek verdiğinden bahsediyor. 500 girişime yatırım vermek amacıyla kurulan fonun daha sonra 1500’ü aşkın girişimciye ulaştığını vurgulayan Enis Hulli, Türkiye’de 240 bin dolarlık, dünya çapında da 200 milyon dolarlık bir fonun teknoloji girişimlerini beklediğini belirtiyor. Kullanılabilir ve hazır ürünleri olan girişimlere yatırım yapan 500 Startups Türkiye’den 160 girişime yatırım yapacak. Enis Hulli, yatırım yaparken teknolojik girişime, sonuçlanmış ürüne bakmanın yanında girişimcilerin ekibine de dikkat ettikleri açıklamasını yapıyor. İyi bir ekiple yola devam etmenin girişimin geleceği açısından önemine vurgu yapıyor. Türkiye’den global işlerin çıkmasını amaçlayan 500 Startups bu anlamda Pandora’nın global olma potansiyeline sahip bir girişim olduğuna dikkat çekiyor.

Artırılmış gerçeklik, girişimci yatırımcı ilişkisi, girişimciler için oluşturulan risk sermayesi fonlarına dair daha detaylı bilgi almak için, İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye’nin yeni bölümünü aşağıdaki radyo kaydından dinleyebilirsiniz.

AR Pandora’nın daha önce İTÜ Çekirdek bloga verdiği röportaja ise buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close