Kişisel verinin her şeyden önemli olduğu bir çağdayız. Bu verilerden faydalanarak kullanıcının karşısına hedeflemeli reklamla çıkmak isteyen şirketler için kişisel veri altın değerinde. Kullanıcılar ise bunun yeni yeni farkına varıyor.

Facebook veri skandalında da gördüğümüz üzere bu veriler o kadar da “kişisel” değil. Ruhumuz bile duymadan üçüncü taraflara satılan kişisel bilgilerimiz yeri geldiğinde aleyhimize bile kullanılabiliyor.

Geç de olsa bu durum dünya genelinde çeşitli yasalarla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Okların hedefinde ise en büyük kişisel veri havuzuna sahip olan teknoloji şirketleri var.

Facebook’tan sonra sıranın Google ve Apple’a geleceği belliydi. Geçtiğimiz haftalarda ABD Kongresi tarafından kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Apple, kullanıcılarını dinlemediğini ve kişisel verileri pazarlamadığını açıkça belirtmişti.

Apple yine de herhangi bir yaptırımla karşı karşıya gelmemek adına işleri sıkı tutmaya devam ediyor. Hedefine uygulama geliştiricilerini alan şirket, geliştiricilerden kişisel veri konusunda daha şeffaf olmalarını istiyor.

Gizlilik sözleşmesi tüm uygulamalar için zorunlu

App Store Connect’ten yayınlanan duyuruya göre, 3 Ekim’den itibaren Apple için uygulama geliştiren her kişi ve kuruluş
bir gizlilik sözleşmesine sahip olmak zorunda. Aynı zamanda uygulamanın hangi verileri topladığı, bu verileri nasıl kullandığı ve kullanıcının bu verileri nasıl silebileceği, sözleşmede açıkça belirtmek zorunda.

Bu sözleşmeleri kaç kişinin okuduğu ayrı bir tartışma konusu ancak bu konuda katı kuralların getirilmesi kullanıcı adına olumlu bir gelişme. Böylece yüklemek istediğimiz uygulamalar hakkında daha net yargıya varabileceğiz.

Apple kanadından baktığımızda ise teknoloji devinin bu kararla olası bir veri skandalından yara almadan kurtulmayı amaçlıyor diyebiliriz. Apple’ın gizlilik sözleşmelerini inceleyerek geliştiricileri detaylı bir şekilde denetleyip denetlemeyeceği ise henüz net değil.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close