Teknoloji dünyasının kalbi şu sıralar Las Vegas’ta atıyor. Tüketici Elektroniği Fuarı, yani CES bu yıl da yüzlerce farklı markanın yepyeni teknolojileri tüm dünyaya tanıtılıyor. O markaların arasında her zamanki gibi bir eksik bulunuyor: Apple.

Ancak fiziken katılmadığı halde Apple’ın varlığının şimdiye kadar en çok hissedildiği fuar CES 2019 oldu muhtemelen. Aslında fiziken “hiç yoktu” diyemeyiz Apple için. Zira şirket, fuar alanının en merkezi yerine devasa bir bina giydirmesiyle çıktı herkesin karşısına:

“What happens in your iPhone, stays in your iPhone.”

Apple “iPhone’unuzda olan iPhone’unuzda kalır.” diyerek hem Las Vegas’ın meşhur deyişine hem de rakiplerinin son zamanlarda karıştığı veri skandalı, kullanıcı bilgilerini pazarlama gibi sorunlara müthiş ince bir gönderme yapmış oldu.

Apple’ın bedeninden ziyade ruhunun en çok hissedildiği alan ise fuarın içindeydi. LG, Samsung ve Sony gibi dev isimler yeni TV modellerini tanıttı. Televizyonların en dikkat çekici yanı ise Apple entegrasyonu oldu.

Samsung yeni TV serilerinde AirPlay 2 ve iTunes özellikleri ekleyeceğini duyuran ilk firmaydı. Evet, bildiğimiz iTunes. Çoğu insanın video yerine sadece müzikle özdeşleştirdiği bir yazılımın en güçlü rakibinin televizyonuna girmesi kolay hazmedilecek bir şey değil.

Samsung’dan sonra LG, Vizio ve Sony de AirPlay 2 ile HomeKit desteğini duyurdular. Özellikle işbirliğine pek gelmeyen, işlerini kendi başına halletmeyi seven Sony için bu hareket cesur olarak değerlendirilebilir.

Firmaların çıkarları ve hesapları bir yana, tüm bunlar son kullanıcı için sevindirici. Artık kapalı ekosistemlere hapsolup, her yazılım için farklı bir donanım almak yerine, örneğin artık Samsung TV’lerinden iTunes içeriklerine erişebilecekler.

Yeni entegrasyonlardan sonra AirPlay 2 ile birlikte iPhone’da yer alan video, şarkı ve fotoğrafları TV ekranlarına aktarılabilecek ve HomeKit desteğiyle televizyonlarını Siri ile kontrol edilebilecekler.

Ancak bu entegrasyonlar mevcut televizyonlara güncelleme yoluyla gelmeyecek. Bu özelliklerden faydalanmak isteyen kullanıcılar, bahsi geçen firmaların yeni nesil televizyonlarını almak zorunda.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close