Apple’ın CEO’su Tim Cook, Oxford Foundry’nin açılışında yaptığı konuşmasında girişimcilere kendi deneyimlerine dayanan çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Konuşmasında Apple’ın ilk yıllarına ve şirketin kurucusu Steve Jobs’la olan ilişkisine de değinen Cook kişisel geçmişi, çalışma felsefesi ve ilham kaynaklarından da söz etti.

Apple’daki gibi çalışanların birbirlerinin fikrilerine meydan okuduğu bir çalışma kültürü yaratmak için farklı görüşlere izin verilmesi gerektiğini vurgulayan Cook, ayrıca bu fikrileri destekleyip beslemek gerektiğini dile getirdi.

‘Eğer bir çalışma grubu oluşturursanız insanlar size mevcut şeyler üzerine küçük değişiklik önerileriyle gelecektir. Eğer amacınız Sony Walkman döneminden çıkıp iPod dönemini başlatmaksa, bu yöntemle insanlardan bir iPod fikri çıkmasını bekleyemezsiniz. Farklı fikirleri desteklemeli, insanların saygı çerçevesinde birbirilerini fikirleriyle rekabet etmesini sağlamalısınız. En önemli odağınız, aşık olduğunuz bir ürün üretmek olmalı. Böylece insanların da aşık olacağı şeyler üretmeyi başarabilirsiniz.’

Tim Cook ayrıca geçmişte Apple’ın da birçok kez hata yaptığını, bu hatalardan ders almanın en iyi yolunun kullanıcıları dinlemek olduğunu dile getirdi: ”İşte bu sebeple perakende mağazalarımız var. Orada kullanıcıların tecrübelerini ve sorunlarını görme fırsatı buluyoruz”

Akıllı paranın peşinde olun

Girişimcilere her zaman hatırlatılan bir tavsiyedir: yatırım ararken sadece paranın peşinde olmayın, size fikir verebilecek, farklı kapılar açabilecek yatırımcılar bulun. İşte bu ‘akıllı para’ yaklaşımı Tim Cook’un da konuşmasının bir parçasıydı. Katılımcılardan birinin ‘Yatırımcıların girişimcileri Apple ve Google gibi şirketlere yönlendirmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?’ şeklindeki sorusunu yanıtlayan Cook, ‘Kesinlikle bu tarz bir yatırımla ilgilenmemeniz gerekir. Eğer biri size ‘Apple’a nasıl exit edeceksiniz?’ diye soruyorsa oradan uzaklaşmalısınız. Çünkü bu ihtiyacınız olan şey değil. Yatırımcının sizden hızlı ve büyük maddi getiri bekliyor olması iyi bir şey değil.” şeklinde konuştu.

Cook, konuşmasının devamında Jobs’ın kendisine öğrettiği en değerli şeylerden birinin “entelektüel dürüstlük” olduğunu belirtiyor. “Aynada kendinize bakıp yanıldığınızı kabul etmeli bu doğru değildi diyebilmelisiniz.”

Bir proje, ürün veya fikir sizin için çok değerli ve önemli olabilir. Ancak ne olursa olsun yeniliklere açık olma cesaretini gösterebilmeli ve yeni verilere göre projenizi güncellemelisiniz. Şu an Apple’ın piyasanın en iyilerinden biri değil “en iyisi” olduğunu savunan Tim Cook’a göre Steve Jobs bu durumun en koyu destekçilerinden biriydi.

Artırılmış gerçeklik ve piyasadaki tekellerin girişimcileri ne kadar engellediği, bununla ilgili neler yapılabileceği konularında da fikirlerini açıklayan Tim Cook’un konuşmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close