Trafikte kaza yaptığınızda başınıza ne geleceğini ve hangi durumlarla karşılaşacağınızı az çok bilirsiniz. Peki, otonom bir araç kaza yaptığında sonrasında neler olabileceğini hiç merak ettiniz mi? Önümüzdeki yıllarda trafiğin büyük bölümünü otonom araçların oluşturacağını göz önüne aldığımızda robot araçlar konusundaki yaklaşımlar son derece önemli.

Sürücüsüz otomobillerde teknolojinin ilerleyişi ve yasal izinlerin yanında farklı belirleyici etkenler de mevcut. Sigorta şirketlerinin konuya yaklaşımı, etik ve sorumluluğun kimde olduğu konusu ve elbette kazalara müdahale gibi konularda da birçok çalışma yapmak gerekiyor. Alphabet bünyesinden çıkan bir girişim olan Waymo, bu süreci hızlandırmak için harekete geçmiş.

Waymo, Washington, California, Arizona ve Teksas’taki robot otomobil filolarının kaza anında kolluk kuvvetleri ve ilk yardım ekipleriyle nasıl iletişim kuracağını bulmak için test etmeye başladı. Bu aşamada yaptığı tüm çalışmaları bir araya getiren şirket yeni protokoller oluşturduğunu duyurdu.

Bu protokoller, polis memurları ve ilk yardım ekiplerinin araçlara nasıl erişebileceğinin yanında tamamen sürücüsüz olan bir otomobilin kendisine doğru geçen bir sireni duyduğunda ne yapması gerektiğini de içeriyor. Burada da şöyle bir soru doğuyor: Waymo sürücüsüz araçları dinliyor mu?  Bu iyi bir haber mi bilmiyoruz ama evet Waymo sürücüsüz araçları dinliyor!

Waymo geçtiğimiz hafta çarpışmalardan kaçınmak ve çarpışma olduğunda nasıl tepki verileceğini göstermek için 43 sayfadan oluşan ayrıntılı bir rapor yayınladı. Şirket, bu raporda 3 sorunun yanıtını veriyor:

  1. Otonom arabalar güvensiz çalışma koşullarında nasıl durur?
  2. Arabalar, siren veya acil durum araçlarına nasıl tepki verir?
  3. Olası bir kaza sonrası neler olur?

Geri dönüşüm sistemi

Bir kaza veya sistemsel sorun karşısında otonom araçtan beklenen ilk şey kendisini güvenli şekilde geri çekmesidir. Daha açık şekilde anlatmak gerekirse eğer bir aracın kontrolünü ele alacak bir sürücü yoksa otonom araç durması ve tekrar harekete geçmesi gereken zamanı bilmelidir.

Her sorunda aracın mutlaka durması gerekemez.  Zaten sistemsel bir arıza durumunda yedekleme sensörleri, bilgisayarlar, fren ve güç kaynakları otomatik olarak devreye girer. Otomobilin yazılımı, aracın bir parçasının mı arızalı olduğunu yoksa iklimsel koşullardan ötürü mü sürüşün zorlaştığını belirleyebilecek. Aynı şekilde bir çarpışma sırasında da otomobil kazayı otomatik olarak tespit edip kendisini durduracaktır.

Kaza Sonrası İletişim

Otonom bir araç kaza yaptığında bu bilgiyi ilk olarak Waymo’nun uzak operasyon merkezlerine gönderir. Bu merkezdeki ekipler ihtiyaç duyulan yere bir uzman gönderir ancak aynı zamanda yerel kolluk kuvvetleriyle de iletişim kurar.

Waymo otonom araçlarını test ettiği 4 şehirdeki yerel polis departmanlarıyla birlikte eğitimler düzenliyor. Şirket tamamen sürücüsüz olan bu araçları polis ve ilk yardım uzmanlarına tanıtmayı ve erişiminin nasıl gerçekleşeceğini gösteriyor. Waymo yayınladığı raporda “Yerinde eğitimler vererek araçlarımızı daha yetenekli duruma getirip eğitim kapsamımızı ve operasyonel tasarım alanımızı genişletmeyi” amaçladıklarını açıkladı.

Sirenler

Waymo, arabalarını siren duyduğunda veya siren gördüğünde durdurmaya çalışıyor.  Şirketin bu isteği hızlı çarpışma durumlarında oldukça yararlı olacağa benziyor.  Araç sireni duyduğunda direkt olarak kendini durduracak ve olası bir kaza önlenebilecek. Ayrıca araçlar kaza yaptıklarında sirenler sayesinde acil durum araçlarının hangi yönden geleceğini tespit edebiliyor.

Sonuç olarak eğer gelecekte otonom araçlar hayatımızın büyük bir bölümünü kapsayacaksa insan hayatını daha güvenli hale getirmek için çalışmaların yapılması kaçınılmaz. Özellikle Waymo’nun yayınladığı bu rapor sürücüsüz araçları daha iyi tanıyıp kazaları azaltmak açısından oldukça büyük bir adım

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close