Günümüzde e-ticaret oldukça popüler ve gelişime açık bir sektör olarak alışverişin geleceğinde çok önemli bir yere sahip. Ancak yakın gelecekte mağazaların kapandığı, herkesin cep telefonlarından alışveriş yaptığı bir dünya hayal etmiyoruz. Perakende sektörü de halen çok önemli bir yere sahip. Üstelik teknoloji bu sektörün de daha kullanıcı dostu olmasını sağlıyor.

Söz konusu satış ve pazarlama olduğunda her gelişme oldukça değerli. E-ticaret siteleri satışlarını artırmak için çoğunlukla internet ve televizyon reklamlarına güveniyor. Bununla birlikte sosyal medyada aktif olarak ilgi çekmeye çalışıyorlar. Bunlar günümüzde en etkili yöntemler yani bunda bir yanlışlık yok.  Ancak nesnelerin interneti trendiyle birlikte bu alanda önemli bir değişim yaşanacak gibi görünüyor. Artık ürünler kendi kendilerini pazarlayacak, gerektiğinde ‘beni satın al’ diyebilecek.

Bunun en güzel örneğini Amazon sergiliyor. Bir e-ticaret sitesi olmasına rağmen özellikle dağıtım konusunda inovasyona ciddi yatırım yapıyor (drone’la dağıtım sistemini hatırlayalım). Şimdiki inovasyonları ise her ürün için evlere fiziksel bir sipariş butonu yerleştirmek. Örneğin bu buton çamaşır makinenizin üzerinde duracak ve size deterjan sipariş etmeniz gerektiğini hatırlatacak. Kısacası size ‘yeni bir paket daha al’ diyebilecek.

Benzer şekilde mağazalar da artık daha kullanıcı dostu olma yolunda ilerliyor. Artık bir mağazaya gittiğinizde bir görevlinin sizinle ilgilenmesini beklemenize ya da vitrindeki sayılı ürüne bakmanıza gerek kalmıyor. Etkileşimli, akıllı mağaza teknolojileri  mağaza kapalı olsa bile sizi karşılıyor ve size uygun ürünleri karşınıza getiriyor.

Bu konudaki örneklerden biri de İTÜ Çekirdek girişimlerinden Kuax. Geçtiğimiz yıl BigBang’te ödüle layık görülen Kuax, sizi tanıyabilen akıllı vitrinler tasarlıyor. Yakında bu teknolojinin uygulandığı mağazalar görürseniz onlarla etkileşime girmekten çekinmeyin. Elbette size tavsiye edeceği ürünleri satın alıp almamak size kalmış ama o da size ‘bu ürünü satın almaya ne dersin?’ şeklinde önerilerde bulunabilecek 🙂

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close