Kasım ayı alışveriş çılgınlığı ayı desek yeridir. Singles’ Day, Black Friday, Cyber Monday derken birbirini takip eden veya birbirine geçen özel günler, kampanyalar, indirimler müthiş bir tüketim çılgınlığı yaratıyor. Bu da en çok markaların işine yarıyor. Onların arasında özellikle son yıllarda en çok Alibaba başı çekiyor.

Her yıl satış rekorunu yenileyen e-ticaret devi için bu yıl da farksızdı. Çinli şirket, 11 Kasım’ın ilk 85 saniyesinde tam 1 milyar dolar değerinde satış yapmıştı bile. Alibaba’nın 10 milyar doları bulması içinse 1 saat yeterli oldu. Şirket gün sonunda ise yaklaşık 30,8 milyar dolar ciroya ulaştı. Şirketin geçen yılki cirosu 25,3 milyar dolardı.

Bekarlık sultanlıktır

Her yıl 11 Kasım’da kutlanan Bekarlar Günü (Singles’ Day), 1990’lı yıllarda Sevgililer Günü’ne karşı bekarların da kendi günlerini kutlayabilmesi için ortaya atıldı.

Birçok özel günde olduğu gibi kapitalizm bu günü de çok sevdi ve zamanla bir alışveriş etkinliği olarak evriltti. Ve günümüzde dünyanın en büyük tek günlük alışveriş çılgınlığı haline geldi.

Şu anda dünyanın en büyük online alışveriş festivali niteliği taşıyan Bekarlar Günü geçtiğimiz yıl Kara Cuma (Black Friday) ve Siber Pazartesi’nin (Cyber Monday) toplamından daha fazla ciro yaptı.

Alibaba’nın sahiplendiği ve satışlarda başı çektiği festivalde Xaomi, Apple ve Dyson gibi teknoloji devlerinin de aralarında bulunduğu 180 binden fazla markanın ürünleri yer alıyor.

Bu yılki artışın önemli nedenlerinden biri de Alibaba’nın geçtiğimiz yıl itibarıyla etkinliği ABD ve Avrupa pazarına da açması oldu. Geçtiğimiz yıl AliExpress uygulamasının ABD ve İngiltere’deki indirilme oranları zirve yaptı ve bunun bu yılki satışlara da etkisi büyük oldu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close