Dünyanın ilk akıllı bagaj girişimi olan Bluesmart, Federal Havacılık Kurulu (FAA)’nın lityum iyon pilli bagajları yasaklamasının ardından teknolojisini satma kararı aldı.

Şirket, geçtiğimiz hafta yayınladığı bir blog yazısında getirilen yasağın Bluesmart’ı “geri dönülemez derecede zor bir finansal kayba” sürüklediğini belirtti.

Bluesmart, tüm tasarruf seçenekleri gözden geçirdiklerini ve nihayetinde operasyonları azaltmaya karar verdiklerini, ileriki aşamada ise artık ayakta durabilecek güce sahip olmadıklarını fark ederek faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı. Şirketin fikri mülkiyeti, tasarımları ve markasının tamamı bagaj devi Travelpro tarafından satın alındı. Bluesmart, Travelpro’nun “İnovasyon yapmak ve yenilikleri iletmek için mümkün olan en iyi seçenek” olduğunu söylüyor.

Bluesmart, akıllı bagaj yapan bir avuç şirketten sadece biriydi. Bavulları, şarj cihazları için entegre akü ile birlikte GPS, ağırlık sensörleri ve daha fazla özellik ile donatmıştı. Ancak bavulda yer alan billerin çıkarılamaması şirkete büyük bir dezavantaj getirdi. FAA’nın yeni politikası hemen her havayolunda uygulanmaya başladığında Bluesmart’ın kötü günleri de başladı. Eğer şirket pillerin çıkarılabildiği bir model üzerinde çalışsaydı işler çok daha farklı olabilirdi. Çünkü birçok havayolu çıkarılabilir pile sahip bavulların akülerin de uçakta yanlarında bulunması koşuluyla taşınmasına izin veriyor.

Ancak şirket çıkarılamayan batarya tasarımını kullanmakta kararlıydı. Bu sırada sosyal medyada pek çok sinirli müşteri ile uğraşmak durumunda kaldı. Bu süreci müşterilerin attığı yüzlerce şikayet e-postası izledi ve sorunun büyüklüğünü yavaş yavaş kabul etmeye başladı. Fakat şirketin bu noktada getirdiği tek çözüm entegre pil de dahil olmak üzere tüm elektronik modülün bavuldan nasıl söküleceğini gösteren bir talimatname yayınlamak oldu.

Yasak sırasında dünya çapında yaklaşık 65 bin Bluesmart bavulu vardı. Şirket şu an satış gerçekleştiği için hiçbir şekilde iade yapamayacağını belirtiyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close