Son yıllarda yükselişte olan girişimlerden biri olan Airbnb, sadece kendi gelişimiyle değil aynı zamanda liderliğini yaptığı pazarın da büyüme hızıyla dikkatleri çekiyor. Dünyanın birçok noktasına yayılmaya başlayan Airbnb modeli, artık oteller için ciddi bir rakip haline gelmeye başladı. Bazı oteller bu konuya endişeyle bakıp rekabeti artırmaya çalışırken bazıları ise yeni doğan bu modele bizzat dahil olmaya çalışıyor.

Yapılan araştırmalar 2016 yılında sadece New York şehrinde ev sahiplerinin Airbnb kiralamaları üzerinden 450 milyon dolar gelir elde ettiğini gösteriyor. Üstelik bu evlerin sayısı oda ve evlerin toplamında sadece %16’lık bir yere sahip. 2011 yılında her 10 gezginden sadece 1’i Airbnb evlerini tercih ederken 2015 yılında bu rakam her 3 gezginden 1’ine kadar yükselmişti. Dolayısıyla Airbnb özellikle ABD’de artık otellere ciddi bir rakip ve pazarlarından pay çalmaya başlamış durumda. Aynı durum Avrupa’nın birçok şehrinde de görülmeye başlıyor. İstanbul’da da Airbnb evlerinin sayısı git gide artıyor.

Başta oteller Airbnb’yi alt etmenin yolunun konfor ve fiyattan geçtiğini düşünmüştü. Evet Airbnb gerçekten çok daha uygun fiyatlarla konaklama sunuyor ve genellikle evler otel odaları kadar iyi olmuyor. Fakat daha sonra gezginler şunu görmeye başladı: Airbnb sadece ucuz konaklama değil aynı zamanda şehrin güzel sokaklarında, izole olmayan evlerde kalabilme imkanı sunuyor. Böylece kendinizi kısa süreliğine de olsa Paris’te yaşayan biri gibi hissedebiliyorsunuz.

Kısacası Airbnb aynı zamanda bir deneyim, bir macera halini almaya başladı.

Otellerin bu konuya reaksiyonu ise farklı konseptler yaratmak yönünde oldu. Şehir otelleri, daha klasik konseptler ön plana çıkmaya başlasa da bu değişimi gerçekleştirmek birçok otel için pek de kolay değil. Dolayısıyla artık oyunda olmak gerektiğine karar vermiş durumdalar. Geçtiğimiz aylarda bünyesinde Raffles gibi markaları barındıran Accor Hotels, Airbnb’nin lüks evlere odaklanan versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz OneFineStay’i satın almıştı. Bu satın alma için Accor Hotels 170 milyon doları gözden çıkarmıştı. Yakın zamanda Expedia da benzer bir girişimde bulunmuş ve Luxury Retreats isimli girişimi satın almak için görüşmeler yapmıştı. Fakat bu iki şirket arasında anlaşma sağlanamayınca Luxury Retreats, Airbnb tarafından satın alındı.

Airbnb’ye rakip olan son otel grubu ise Wyndham oldu. Londra merkezli Love Home Swap isimli girişimi satın alan Wyndham Hotel Group departmanı RCI, böylece ev kiralama pazarına giriş yapmış oluyor. Resmi satın alma rakamı açıklanmasa da Techcrunch’a göre RCI, Love Home Swap için yaklaşık 54 milyon dolar ödedi.

Love Home Swap, kişilerin gidecekleri yerde ev rezervasyonu yapmalarını sağlarken aynı zamanda kendi evlerini de tatilde oldukları aralıkta kiralayabilmelerine imkan tanıyor. Girişim şimdiye kadar 12 milyon dolar yatırım almıştı.

Ayrıca Wyndham altında faaliyet gösteren RCI ekibinin de farklı faaliyetleri mevcut. Bu ekip özellikle otelcilik alanında paylaşım modeli odaklı projeler geliştiriyor.

Airbnb elbette otelcilik endüstrisini tümüyle bitirmeyecek. Zira otellerin sunduğu hizmetlerin de önemli bir müşteri kitlesi var. Fakat pazar payları daralırken otelcilerin bu yeni pazara girmekten çekinmiyor olmaları günümüz şirketlerinin girişimci yaklaşımlarına güzel bir örnek.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close