Mizahla haşır neşir insanlara bir bakın. Pratik düşünen, yeniliğe ilgili, çabuk kavrayan ve yaratıcı insanlar olduğunu görürsünüz. Mizah dergilerinin çoğu, zeki çocukların yaratıcı esprileriyle doludur. İşin içine çizim yetenekleri de eklenince işleri, sosyal medyada milyonların paylaştığı kahkaha attıran karikatürlere dönüşür. Bizlere de mizahın bu iyi gelen dünyasından uzaklaşmamak düşer. Ülkemizdeki en iyi mizahçılar kimler dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri de Cem Yılmaz. Bu yıl neredeyse 20. yılına girdiği Stand-Up’ları, gişe rekorları kıran filmleri ve birçok marka için reklam yüzüne dönüşmesini düşününce Cem Yılmaz’ın mizahın dışında yaratıcılığının da mesleğinde ona hayli faydalı olduğunu görmememize imkân yoktur.

Türkiye’de karikatürün bugünkü temellerini atan çok değerli üstatlarla mizahın genç yeteneklerine yepyeni bir dünyanın kapıları aralandı. Bu üstatlar arasında yakın geçmişte yaşamış duayen isimse tartışmasız Oğuz Aral’dır. Bugünkü birçok genç karikatüristin de hocam dediği Aral, Gırgır dergisiyle daha geniş kitleleri Türk mizahıyla tanıştırmıştır. Oğuz Aral’ın sadece bir karikatür dergisinin kurucusu olarak değil, aynı zamanda bir okul niteliğindeki Gırgır’ın mimarı olarak birçok genç yeteneği cesaretlendirmesi de, Türk Mizahı için tam bir girişimcilik örneğidir. Tabii ki bu durum gençlere kendi mizahlarını keşfedip hayata geçirme fırsatı sunmuştur. Buradaki durum en başta dediğimiz gibi mizahın yaratıcılığı ortaya çıkardığı emsal bir durumdur. Düşünsenize bir mizah dergisi çıkarıyorsunuz ve kısa süre sonra derginiz, genç ve yetenekli gençlerin gelip çizimler yaptığı, birbiriyle tanışıp sosyalleştiği ve özgüvenlerini yükselttiğiniz ülkenin en önemli okullarından birine dönüşüyor. İşte bu tam bir girişimcilik örneği.

Girişimciliğin yaratıcılık ve zeka zemininde çok daha rahat ortaya çıktığını ve pozitif fayda sağladığını söylersem sizce yanlış bir söylem mi olur? Düşünün, açık bir zihin ve içsel olarak keyifli biri girişime yönelik atacağı adımlarda bütün hünerlerini rahatça sergilemez mi sizce? Yüzde yüz sergiler… İşte mizah, insanın yapabildikleri kadar yapabileceklerini de keşfetmesi için tam bir biçilmiş kaftandır. Mizahın, yüzünüzü güldüren, algınızı daha açık ve daha pozitif hale getiren, üstüne üstlük yaratıcılığınızı her daim besleyen aydınlığında hayallerinizi her zaman daha ileriye taşıyın.

 

 

 

 

 

Hülya Ulupınar

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close