Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ABD vize başvuru şartlarında değişiklik yaptı. Alınan karar doğrultusunda ABD vizesi için başvuru yapan herkes sosyal medya hesaplarını da başvuruya ekleyecek.

Bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda bakanlık, göçmenlik ya da normal vize için başvuru yapan yaklaşık 15 milyon kişiden 5 yıllık sosyal medya geçmişini isteyebilecek. Dışişleri Bakanlığı teklifin uygulanması konusunda kamuoyunun da fikrini almak istediğini belirtti. Dolayısıyla halk fikir ve düşüncelerini 60 gün boyunca resmi gazetenin internet sitesinde paylaşabilecek.

Söz konusu teklif, ABD İdari ve Bütçe Ofisi’nin onayından geçerse uygulamaya koyulacak. Ancak diplomatik ve resmi vize başvuru sahipleri bu uygulamadan muaf tutulacak.

Yeni uygulama ile başvuru sahipleri belirli sosyal medya platformlarındaki 5 yıllık geçmişlerini sunmak zorunda. Sistem büyüdükçe ve kullanışlı hale geldikçe de yeni sosyal mecralar eklenip kaldırılabilecek. Sosyal medya hesapları dışında son 5 yıl içince kullandıkları telefon numaraları, e-posta adresleri ve uluslararası seyahat dokümanları da talep edilebilecek.

Bunların yanında kişilere daha önce bir terör eylemine karışıp karışmadıkları, başka bir ülkeden sınır dışı edilip edilmedikleri ya da uzaklaştırıp uzaklaştırılmadıkları gibi sorular da sorulacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın almış olduğu bu kararın amacı ülkeye giriş yapacak kişiler hakkında sosyal medya etkinlikleri üzerinden daha fazla bilgi sahibi olmak. Böylece de San Bernardino’daki gibi kötü olayların yaşanmasını bir nebze olsun engellemek.

Göç ve Gümrük Müsteşarlığı, henüz halka açık bir anket yapılmamasına karşın şirketlerin ortaya çıkacak verileri ayıklama konusunda kendilerine yardımcı olmasını istiyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close