Facebook, veri skandalı tartışmalarının odağında sürpriz bir cihaz tanıttı. “Görüntülü sohbet ekranı” şeklinde tanıtılan Portal isimli cihaz, kamera ve 7/24 sizi dinleyen bir mikrofona sahip.

Portal ve onunla birlikte tanıtılan büyük ekranlı versiyonu Portal Plus, Facebook markası altında pazarlanan ilk donanım ürünleri. Cihazla diğer Portal kullanıcılarını veya Facebook veya Facebook Messenger’ı olan herhangi birini arayabiliyorsunuz.

Cihaz, sohbet özellikleri dışında Spotify ve Pandora üzerinden müzik çalabiliyor ve Facebook Watch’tan video akışı yapabiliyor. Ancak özellikleri bunlarla sınırlı. Ekran boyuna rağmen cihazı bir tablet gibi kullanamıyorsunuz. Örneğin en basitinden Facebook’a bile giremiyorsunuz.

Ancak Portal’ın ayırt edici özellikleri görüntülü sohbet yetenekleriyle ortaya çıkıyor. Cihaz geniş açılı bir kameraya sahip. Ve bu kamera vücudunuzu tanımladıktan sonra odanın içinde dolaşırken bile sizi izliyor ve kadrajdan çıkmamanızı sağlıyor.

Facebook, Portal’ın, konuştuğunuz kişilerle büyük bir odayı paylaştığınızı ve cihazdaki sohbetleri artırılmış gerçeklik deneyimi gibi hissettirmek için tasarlandığını söylüyor.

Tanıtım videolarından da anladığımız kadarıyla yüzünüze uzun süre telefon tutmaktan çok daha rahat bir şekilde sohbet edebiliyorsunuz.

Sohbet başladıktan sonra cihazın kamerası otomatik olarak odadaki kişileri buluyor ve zoom ve pan hareketleriyle takip ederek ekran içinde tutuyor.

Bir odada birden fazla kişi varsa kamera herkese uygun geniş bir açı kullanıyor. Tek bir kişi varsa yüze odaklanmak için zoom yapıyor. Facebook bu özelliğin video sohbeti daha doğal hale getirdiğini söylüyor çünkü kamera açılarını düşünmeden sadece konuşmaya odaklanabiliyorsunuz.

Bunun dışında tıpkı Alexa-Echo Show ikilisinde olduğu gibi Portal’ı da Facebook’un kendi sesli asistanıyla kullanabiliyorsunuz. Yani elinizin altında sesinizi sürekli dinleyen bir Facebook cihazı var. (Facebook bizimle kafa buluyor galiba.)

Ama onlar da bu güvenlik ve gizlilik endişelerinin farkındalar. Nitekim Portal’ın sitesine girdiğinizde, ana menüde “Privacy” yani gizlilik sekmesini görebilirsiniz. Burada kamera ve mikrofonun tek tuşla devre dışı bırakılabildiği, ses ve görüntü kaydı alınmadığı gibi şeyler yazıyor. (Umarız!)

Yine de Facebook bağlantılı bir kamera ve mikrofonu eve sokma düşüncesi, pek çok tüketici için akıl karı bir iş değil. Amerikalıların çoğunluğu, şirkete eskisi kadar güvenmediklerini belirtiyor. Bunun en büyük nedeni de elbette Cambridge Analytica veri gizliliği skandalı. Hatta Facebook bu skandalın yankılarından kurtulmak için Portal’ın lansmanı bile ertelenmişti.

Portal iddia edildiği gibi harika sohbet deneyimi sunan muhteşem bir cihaz olabilir. Ancak Facebook her şeyden önce bu güven sorununu çözmek zorunda.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close