5 Adımda Sahne Heyecanı Nasıl Yenilir?
Sahneye çıkmadan önce bir miktar heyecan yaşamak her ne kadar normal bir durum olsa da bu duygunun kaygı boyutuna geçmesi, sahnedeki performansın olumsuz yönde etkilenmesine neden olabiliyor. Bu ister bir sunum olsun ister bir konser ya da dans gösterisi, izleyicilerinize en yüksek performansınızı sunabilmeniz için kaygılarınızdan arınmaya yardımcı olabilecek bazı temel adımlar bulunuyor.
Kendinizi Gergin Hissetmek için Bir Zaman Sınırı Belirleyin
Bir performanstan önce kendinizi endişeli hissetmeniz her ne kadar normal olsa da bu kaygıyı ne kadar uzun süre hissederseniz, başarınızın bundan etkilenme olasılığı da o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle gergin hissetmek için kendinize bir süre tanıyın, başınıza gelebilecek bütün kötü senaryoları bu süre içinde düşünün ve kendinize tanıdığınız süre sona erdikten sonra bu düşünceleri ardınızda bırakarak hayatınıza devam edin. Kafanızdaki olumsuz düşünceleri dağıtmak için hafif egzersizler yapabilir, kendinize bir kahve veya sevdiğiniz bir tatlıyı ısmarlayabilirsiniz.
İdeal Performansınızı Görselleştirin
Bunun için gözlerinizi kapatarak kendinizi sahnede hayal edin. Nasıl bir sunum yapmak istiyorsunuz, bu esnada izleyicilerinizle nasıl bir bağ kuracaksınız ve sunum bittikten sonra nasıl bir tepki alacaksınız… Bunların her birini tek tek hayal etmek kendinizi daha sakin hissetmenize yardımcı olacağı gibi hayalle gerçeği birbirinden ayıramayan beynimiz, gösterdiğiniz tüm bu performansın gerçek olduğunu düşünerek sahnede tıpkı hayallerinizdeki gibi hissetmenizi sağlamak için çalışmaya başlayacak.
Egzersiz Yapın
Egzersiz yapmak, vücuttaki stres seviyesinin azalmasına yardımcı olan endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu nedenle sahneye çıkmadan önce kendinizi çok yormamaya özen göstererek basit egzersizler yapabilir, böylece hem endorfin seviyenizi artırabilir hem de farklı bir şeye odaklanacağınız için aklınızın sürekli sunumunuzla meşgul olması durumunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Eğlenceli Bir Şeyler İzleyin
Gülmek hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatan eylemlerden biridir. Kaygılı hissettiğiniz anlarda sakinleşmek için komik videolar izleyebilir ya da sizi güldüreceğini bildiğiniz kişilerle konuşabilirsiniz.
Nefesinizi Yavaşlatın
Kaygılıyken çoğunlukla nefes alma hızınız artar. Bu nedenle daha yavaş ve derin nefesler almaya odaklanmak, zihninizi tehlikede olmadığınıza ikna etmeye yardımcı olabilir. Nefes verişinizin, nefes alışınızın iki katı kadar süreceği bir ritim ayarlamak, sinir sisteminizi doğal olarak rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Kaynak: https://www.schoolofrock.com/resources/music-industry/how-to-overcome-stage-fright
Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr