Yapay zeka ve fiziksel özellikler bakımından sürekli gelişiyor olsalar da henüz işinizi robotlara kaybetmek konusunda endişe etmeniz için erken. Oxford ve Yale üniversitelerinden araştırmacıların yaptığı yeni çalışma, robotların fazla karmaşık olmayan insan görevlerini yerine getirmesinin 40 yıl alabileceğini söylüyor.

Araştırma 350’den fazla yapay zeka araştırmacısı üzerinde yapılan anketlere dayanıyor. Bu araştırmacılara robotların gelişim hızı göz önüne alındığına bazı görevleri gerçekleştirecek duruma gelmelerinin kaç yıl alacağı sorulmuş. Dolayısıyla bilimsel verilerden çok yapay zeka üzerine çalışan insanların tahminlerine dayanıyor diyebiliriz.

Araştırma sonuçlarına göre robotlar 2020 yılına kadar çamaşır katlamak, poker ve Angry Birds oynamak konusunda insanlardan daha iyi olabilecek. 2025 yılından sonra insanlardan daha iyi çeviri yapan,  dünya müzik listelerine girebilecek besteler hazırlayabilen yapay zeka ürünlerine sahip olabileceğiz. Fakat fiziksel yetkinlikler gerektiren görevler biraz daha zorlu; örneğin bir TIR’ı tam anlamıyla yönetebilecek bir robot için 2030 yılına kadar beklememiz gerekebilir.

2050 yılında ise robotlar daha kritik işleri insanlardan devralabilir. Bu işler arasında bir ameliyatı gerçekleştirmek, ileri seviyede karmaşık matematik hesaplamaları yapmak da var. Dolayısıyla 2050 yılından sonra teorik olarak bir robot, bir insanın yapabildiği her işlemi yapabilmesi mümkün olabilir. Elbette hiçbir insan sadece tek bir yetenek ile doğmuyor. Dolayısıyla meslekler de genellikle birkaç yeteneği birden kullanmamızı gerektiriyor. Robotların bu seviyeye gelip tüm meslek dallarında insanlar kadar başarılı olabilmesi ise muhtemelen 1 asırdan fazla sürüp 2130 yılını bulabilecek.

Elbette 50 – 100 yıllık planlar yaşanacak değişimin dramatikliği düşünüldüğünde o kadar da uzak görünmüyor. Özellikle 20-30 yıl içerisinde bu değişimin etkilerini hissetmeye başlayacağız. Belki bizler değil ama bizden hemen sonra gelecek nesiller yapay zeka ve insan arasındaki ilişkide sınırları belirlemek zorunda kalacak. Belki de kendilerinden önceki nesillerin yapay zekaya olan şüpheli bakışı alayını alıyor olacaklar.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close