Günümüzde yapay zeka artık tüm dünyanın yarıştığı bir pist haline geldi. Bazı global firmalar yapay zekanın insanlığın tek kurtuluşu olduğunu, bazıları ise insanlığın sonunu getireceğini savunsa da bu yarış artık kimsenin çekilmek istemeyeceği bir noktaya gelmiş durumda. Amerika ve Çin’in ardından Rusya’da yapay zeka yarışında iddiasını dile getirmeye başlıyor.

Yapay zekanın sadece Rusya’nın değil tüm insanlığın geleceği için gerekli olduğunu söyleyen Rusya devlet başkanı V. Putin, yapay zekanın tahmin edilmesi güç tehditler kadar muhteşem fırsatlar da içerdiğini belirtti. Putin’e göre yapay zeka alanında lider olan devlet, tüm dünyanın sahibi olacak.

Yapay zekanın hayatımızı oldukça pratik hale getirdiğine ve gelecekte çok daha fazlasını sunabileceğine hiç şüphe yok. Öte yandan küresel çapta bir milli güvenlik tehdidi olarak da karşımıza çıkabiliyor. Özellikle Çin ve Amerika bu konuda bir yarış halinde. Çin 2030’da yapay zeka alanında global lider olma hedefini kamuoyuyla paylaştı. ABD ise Trump yönetiminde bazı sarsıntılar yaşıyor olsa da liderliği kimseye bırakma niyetinde değil.

Şu an hem Çin hem de Amerika, yapay zeka teknolojisini savaş sanayi üzerinde kullanmak için çalışmalar yapıyor. Putin de “Düşman droneları sizin dronelarınızı yok ettikten sonra yapacağınız tek şey teslim olmak.” diyerek gelecekte savaşların insanlar değil drone’lar tarafından yapılacağını ön gördüğünü söylüyor. Putin, yapay zeka teknolojisinin tek bir devletin yönetiminde kalmasının tehlikeli olacağını bu nedenle de Rusya’nın bu konuda tüm bilgi birikimini diğer devletlerle paylaşacağını da özellikle belirtiyor.

Elbette Elon Musk’ın da bu konuda söyleyecek birkaç sözü var. Daha önce yapay zekanın tehlikeleri konusunda birçok kez konuşan ünlü girişimci, Putin’in açıklamaları sonrası Twitter’da görüşlerini dile getirdi. İnsanlığın karşılaşacağı en büyük tehlikenin yapay zeka olduğunu savunan Elon Musk, 3. Dünya Savaşı’nın bu yüzden çıkmasını beklediğini söyledi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close