Uber geçtiğimiz günlerde hissedarlarına şirketin performansı ile ilgili açıklamalarda bulundu ve karlılık açısından durumun pek de iyi olmadığını ortaya koydu. Buna karşılık Uber’e yatırımcıların ilgisi devam ediyor.

Günümüzün en büyük girişimlerinden biri olan Uber, 60 milyar doların üzerindeki değerlemesiyle birçok dev şirketi geride bırakmayı başarıyor. Fakat Uber’i cazip kılan global ve yıkıcı iş modeli aynı zamanda çok fazla nakit yakmasına sebep oluyor. Milyar dolar seviyesinde yatırımlar bulmakta zorlanmayan Uber, bulduğu yatırımları her çeyrekte biraz daha eritiyor. Dolayısıyla şirketin nakit ihtiyacı bir süre daha devam edecek gibi.

Bloomberg’in haberine göre “ride-sharing” şirketi, üçüncü çeyrekte 1.46 milyar dolar kaybetti. Şirketin bir önceki çeyrek kaybı da 1.o6 milyar dolar seviyesindeydi. Buna karşın kayıplarla birlikte gelirler de artış gösteriyor.  Şirketin net geliri bu çeyrekte 1.66 milyar dolardan 2.01 milyara yükselmiş durumda.

Karlılık Uber için bir sorun olmasına rağmen yatırımcıların ilgisi devam ediyor. Özellikle Japon yatırım şirketi SoftBank, Uber ile ilgili ciddi planlarıyla gündemde. SoftBank bir süre önce Dragoneer, Sequoia Capital, TPG ve Tencent ile birlikte şu anki Uber hissedarlarından 8 milyar dolarlık hisse satın almak istediğini açıklamıştı. Şirket zarar sonrası kararından vazgeçmedi fakat Uber’in son dönemdeki kayıplarını göz önüne alarak hisse başına fiyat teklifini 48,77 dolardan 32.96 dolara düşürdü. Yani aynı hisse miktarı için daha indirimli bir fiyat talep ediyor.

Uber’in şu an ki hissedarlarından Benchmark Capital ve Manlo Ventures’ın hisselerini satmaya ikna oldukları SoftBank tarafından doğrulandı. Ancak bazı kaynaklara göre hissedarlar hisselerini SoftBank’ın teklif ettiği fiyata satmak istemiyor. Eğer bu doğruysa SoftBank, Uber hissedarlarına daha yüksek teklif sunmak zorunda kalabilir.

Spencer Platt/Getty Images

İkincil işlem tamamlandığı takdirde SoftBank Uber’e doğrudan 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bunun yanı sıra Benchmark Capital, yönetim kurulu atamaları ile ilgili olarak Uber’in eski CEO’su Travis Kalanick’e dava açmaya hazırlanıyor.

Uber’in CEO’su son yatırım turunda görevde değildi. O zamandan beri Uber eski Expedia CEO’su Dara Khosrowshahi CEO’luk görevini üstleniyor. Şirketin CFO pozisyonu ise hala boş.

2017 yılı Uber için oldukça zorlu geçti. Şirket kültürü ve etik davalarıyla baş etmenin yanında halkın özellikle de taksicilerin tepkisiyle karşılaştı. Ülkemizde dahil olmak üzere pek çok ülkeyle “vergi” konusundan ötürü sorunlar yaşıyor. Bu nedenle de SoftBank’ın yatırımı şirketin durulması için bir dönüm noktası olabilir. Aksi takdirde yakında Uber nakit açısından da sorunlar yaşamaya başlayabilir.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close