Girişimcilik ekosistemiyle ilgili analizler sunan Startups Watch, 2017’nin 2. çeyreğine dair rakamları düzenlenen bir etkinlikte açıkladı. İTÜ Magnet’te düzenlenen etkinliğe ekosistemin önemli girişim ve yatırımcıları da katıldı.

2017’nin ikinci çeyreğinde Türkiye’de 37 adet yatırım gerçekleşirken toplam yatırım miktarı ise 58 milyon TL (16,2 milyon dolar) oldu. Bu rakamlar 2013’ün aynı döneminin ardından ekosistemin gördüğü en yüksek ikinci çeyrek rakamları. 2013’ün ikinci çeyreğinde 66 milyon TL’lik yatırım yapılmıştı.

2017’nin ilk çeyreğiyle kıyaslandığında ikinci çeyrekte ciddi bir düşüş göze çarpıyor. Fakat burada iyzico’nun ilk çeyrekte aldığı 15 milyon dolarlık yatırımın etkisi olduğunu belirtmek gerek. İkinci çeyrekte bu denli büyük bir yatırım görülmediği için rakamlarda yaklaşık olarak 14 milyon TL civarında bir gerileme yaşanmış.

Dolar bazında 2017’nin ilk ve ikinci yarısındaki yatırımlar

Hem yatırım miktarı hem de yatırım adedi göz önüne alındığında ise 2017’nin ilk yarısı en başarılı ilk yarı olma unvanına kavuşuyor. 63 adet yatırım ve 133 milyon TL yatırım tutarı Startups Watch raporunun izlemeye aldığı 2010 yılından bu yana görülen en yüksek ilk yarı rakamları. Tabi bunda Türkiye’de yükselen dolar kurunun da payının olduğunu söylemek gerek.

TL bazında ikinci çeyrekler kıyaslaması

Dolar bazıldığında bakıldığında 36 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı 2017’nin ilk yarısında, toplamda 80 milyon dolar ile en iyi yılımız olan 2012’nin yarısına yaklaşmış durumda. Elbette yıl bazında yeni bir rekorun kırılması için yılın ikinci yarısında iyzico gibi büyük yatırımların görülmesi gerekiyor.

2017’nin ikinci çeyreğinde en yüksek yatırımları alan girişimleri Evtiko (4 milyon dolar), Modacruz (2 milyon dolar), iyzico (2 milyon dolar), Tapu.com (1,2 milyon dolar), RS Research (1,2 milyon dolar) ve Logiwa (1 milyon dolar)

 

TL bazında ilk yarılar kıyaslaması

TL bazında yatırımların yıllık kıyaslaması. Dolar kurunun etkisiyle 2017 şimdiden 2014’ün tamamında yapılan yatırımları ikiye katlıyor

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close