Yedi teknoloji devi, açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz bir video formatı yaratmak için birlikte çalışmaya başladıklarını duyurdu. İsteyen tüm diğer şirketlerin de dahil olabildiği Alliance for Open Media isimli proje, Joint Development Foundation isimli kâr amacı gütmeyen bir vakıf tarafından ortaya atılmış.

Vakfın yanı sıra Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla ve Netflix’in yer aldığı proje, yüksek video çözünürlükleri için yeni video codec’leri, formatlar ve teknolojiler geliştirmeyi hedefliyor. Projeyi özel kılan ise tüm bu AR-GE çalışması sonucunda ortaya çıkacak olan teknolojinin açık kaynak kodlu olacak olması. Yani firmalar üretilen teknoloji üzerinde hak talep etmeyecek.

Resmi web sayfasında projenin amaçları şu şekilde sıralanıyor:

  • Entegre çalışabilen açık kaynak kodlu bir proje olacak.
  • Web için optimize edilecek.
  • Tüm modern cihazlar ve tüm bant genişlikleri için ölçeklenebilir olacak.
  • Oynatılmaya çalışıldığı sistemin donanımına göre kendini uyarlayıp en düşük sistemde bile çalışabilecek.
  • Gerçek zamanlı yüksek kalitede video aktarımı göz önünde bulundurularak tasarlanacak.
  • Ticari ve ticari olmayan içerikler için esnek olacak.

Projede aktif rol alan Mozilla CTO’su David Bryant, yeni bir video codec’i geliştirmenin en zor kısmının mevcut patentler olduğunu belirtiyor. Ancak projeye katılan devlerin patent ve maddi gücü sayesinde, geliştirilen video formatı tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu olacak.

Joint Development Foundation, Apple, Sony, Adobe, Facebook, Twitter, Roku, Vimeo ve Hulu gibi devleri de projeye dahil olmaya davet etti.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close