Daha yolun başında girişimcilerin karşısına çıkan en önemli karar aşamalarından biri, ne zaman tam zamanlı işlerinden ayrılıp, kendilerini tamamen girişimlerine adayacakları oluyor. Hem girişimcinin kariyerini değiştiren hem de girişimin ilk büyük sıçraması olduğundan, bu karar aşamasının çok stresli olduğu su götürmez bir gerçek.

Bu önemli karar birçok girişimciyi hataya zorluyor. Yanlış zamanlama, girişimin geleceğini tehlikeye attığı gibi, bizzat girişimcinin kişisel hayatını hem psikolojik hem de ekonomik açıdan kötü yönde etkiliyor. Tam zamanlı işinizden ayrılıp, tüm enerjinizi girişiminize vermeden önce bilmeniz gereken kritik bilgiler var; bu sayede geçiş sürecini asgari stresli atlatabilir ve girişimcilik maceranıza yenik başlamamayı başarabilirsiniz.

Değerlendirin: Girişiminizin durumu nedir?
Her ay başında garanti gelir elde ettiğiniz işinizden ayrılıp, hayallerinizin peşinden gitmeden önce yapmanız gereken ilk şey, girişiminizin ne durumda olduğunu olabilecek en gerçekçi bakış açısıyla değerlendirmek. Örneğin gerçekten bir girişiminiz var mı yoksa daha yalnızca fikir aşamasında mı? Önce girişiminizin temellerini atın ve bunları güçlendirin. Girişiminizdeki her şeyin ihtimaller üzerine kurulduğu bir dönemde işinizden ayrılmak pek akıllıca olmayacaktır. Bunun yerine, hafta sonlarınızı, akşamlarınızı ve yıllık izinlerinizi girişiminizi sizi taşıyacak hale getirmek için feda edin.

Girişiminiz için gerçekçi bir iş planı hazırlayın. Şu anki halinden yola çıkarak, girişiminizin aşağı yukarı ne zaman kârlı bir işletmeye dönüşeceğini tahmin edebilirsiniz. Girişiminiz kârlı hale dönüşene kadar kendinize yetecek kadar paranız olduğundan emin olun.

Tam zamanlı çalışandan, tam zamanlı girişimciye geçiş sürecini gerçekleştirirken doğru zamanı beklemek kritik önem taşıyor. Önce günlük işiniz ile girişiminiz arasında denge sağlamayı deneyin. Küçük fakat emin adımlarla büyümek, daha yolun başındayken sıçrayıp düşmekten daha iyidir. Girişimcilik zaten başlı başına riskli bir macera, bu nedenle fırsatınız olduğunda risklerden kaçınıp enerjinizi kaçınılmaz olanlara saklamanız yararınıza olur.

Hazırlanın: Kişisel ekonominizi gözden geçirin
Aylık giderlerinizi ve bundan yola çıkarak kenara attığınız paranın sizi kaç ay yaşatacağını hesaplayın. Ekonomik açıdan bakıldığında, elinizde 6-12 aylık harcamalarınıza yetecek kadar para olduğunda buna işinizden ayrılmanız için ideal zaman diyebilirsiniz. Bu sayede, yaşam standartlarınız düşmeyecek ve işinize daha iyi odaklanabileceksiniz.

Birçok girişimci, işlerinden ayrıldıktan sonra yaşam standartlarını aynı düzeyde tutabilmek için banka kredilerini kullanıyor. Bu yanlış, banka kredilerini girişiminizi iyileştirmek için kullanın. Kişisel ve profesyonel harcamalarınızı katı bir biçimde birbirlerinden ayırın. Bu sayede iyi bir ekonomik denge yakalayabilirsiniz.

Uygulama: Geçişi nasıl yapmalı?
İşinizden barışçıl şekilde ayrılın, çalışma arkadaşlarınızla ilişkinizi sürdürebilecek durumda olun. Ne zaman bir partnere veya çalışana ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz ve aramayı büyük bir ihtimalle eski çalışma arkadaşlarınız arasından yapacaksınız.

Çoğu kişi işinizden ayrılma fikrinizi hoş karşılamayabilir, fakat eğer yukarıdaki değerlendirmeleri ve hazırlıkları gerçekleştirdiyseniz, kararınıza karşı şüpheci olmanız için hiçbir sebep yok; artık girişimcilik macerasına atılmaya hazırsınız!

Kaynak: Etohum

Paylaşım
Close