Uber’in test sürecindeki sürücüsüz otomobili, hafta sonu Tempe, Arizona’da bir trafik kazasına karıştı. Kazada hiç kimse ciddi şekilde yaralanmazken, polis raporu Uber’in otonom sürüş teknolojisi ile seyir halinde olan Volvo XC90 model SUV’nin kazada hiçbir hatasının bulunmadığına işaret ediyor.

Kaza esnasında otonom sürüş modunda olan Uber aracında hiçbir yolcu bulunmazken, iki mühendis sistemin işleyişini gözlemlemek için ön koltuktaydı.

Başı kanunlar ile en sık derde giren girişimlerden Uber için bu trafik kazası yeni bir kötü haberden ziyade, sürücüsüz otomobillere neden ihtiyaç duyduğumuzun bir diğer kanıtı niteliğinde. İnsanlar gerçekten kötü sürücüler ve tüm Silikon Vadisi’nin üretmeye çalıştığı otonom sürüş teknolojileri milyonlarca hayatın kurtarılmasını sağlayabilir.

Uber geride kalan şubat ayının sonunda, Volvo’dan aldığı test araçlarıyla Tempe’de otonom sürüş teknolojilerini test etmeye başlamıştı. Arizona eyaleti sınırları içerisinde otonom sürüş testleri gerçekleştirilmesine müsaade ederken, firmalara herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Eğer bu kaza, sürücüsüz araçlara dair daha sıkı yasaları olan Kaliforniya eyaletinde gerçekleşseydi, Uber kazayı detaylıca açıklayan bir raporu kamuoyuna sunmak zorunda kalacaktı. Fakat Arizona’da böylesi kurallar yok.

Arizona otoriteleri bu testleri teşvik ediyor çünkü bunlar sonucunda ortaya çıkacak teknolojilerin müthiş güvenlik getirilerine sahip olacağına inanıyor. Her gün 30.000 insanın trafik kazalarında öldüğü ABD’de, geçtiğimiz yıl bu sayı 40.000 seviyesine kadar yükselmişti.

Her yıl dünyada yaşanan kazaların yüzde 90’ı insan sürücülerin hatalarından kaynaklanırken, her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor.

Bir yapay zeka asla Monaco Grand Prix’i kazanamaz belki ama asla alkollü, sinirli veya uykulu olmadığı için gitmek istediği yere tek parça olarak ulaşması insan bir sürücününkinden daha olası. Üstelik, hayat kurtarmaya başlaması için otonom sürüş teknolojilerinin eksiksiz olmayı beklemesine gerek yok. Tesla’nın otonom aracının karıştığı ölümcül bir kazanın ardından inceleme yapan ABD, soruşturmanın sonunda Tesla’nın otomatik pilot özelliği olan araçlarının, olmayanlara kıyasla yüzde 40 daha az kaza yaptığı ortaya çıktı.

Otomotiv endüstrisinin en büyük oyuncularından Delphi’ye göre, eğer yollardaki otomobillerin hepsinde şerit takibi ve güvenli mesafe bırakma gibi basit özellikler olsaydı, günümüzdeki ölümcül kazaların yüzde 80’e kadarı önlenebilirdi.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close